Регион Свет

ИСПЛИВАЛИ СНИМЦИ ЗАЕВА: Руси га назвали, представили се као Порошенко и Столтенберг, па поменули Србију… Настао је ХАОС!

На интернету се појавио аудио снимак разговора премијера Северне Македоније Зорана Заева са руским комичарима, у којима је Заев убеђен да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и бившим председником Украјине Петром Порошенком.

Македонски портал Плусинфо, који је и пренео ову вест, тражио је став македонске владе у вези са снимком, али није добио никакав одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски комичари Владимир Кузњецов и Алексеј Столаров, који су објавили аудио снимак, тврде да су три пута разговарали са Заевим, крајем августа прошле године, у јануару и априлу ове године. Сва три разговора трају укупно 54 минута.

Портал „Плусинфо“ додаје да је до објављивања ове информације, македонски премијер био убеђен да разговара са бившим украјинским председником, Петром Порошенком.

У једном од разговора, они укључују и „Јенса Столтенберга“, па „све троје улазе у дискусију“.

На аудио снимку се чује да премијер Заев са руским комичарима разговара на више различитих тема, о ситуацији у Северној Македонији пре и после референдума о промени имена, о Србији и Косову и Метохији, као и о томе да ли Русија има утицај у Северној Македонији, у контексту подршке коју бивши македонски председник Ђорђе Иванов ужива од шефа руске државе Владимира Путина.

Такође, у разговорима се чује дискусија о аутокефалности неканонске Македонске православне цркве, те како наводни Порошенко објашњава како је обезбедио аутокефалност Украјинске цркве, захваљујући добрим односима са патријархом Вартоломејом, „али и због тога што му је исплатио 150 хиљада евра“.

У наставку, „Порошенко“ нуди помоћ македонском премијеру „под условом да плати патријарху Вартоломеју, са попустом, 100 хиљада евра за аутокефалност МПЦ“.

Заев је у тим разговорима дао број бившег помоћника државног секретара САД Веса Мичела, иако у претходном разговору „Порошенко“ каже да је већ разговарао са Мичелом, док му је у другој прилици рекао да ће му путем „вотсапа“, послати број косовског премијера Рамуша Харадинаја.

„Порошенко“ потом наводи да су научници из Украјине разоткрили Заевљеву повезаност генима са Александром Македонским, те препоручује да сада може да се зове „Петро Македонски“, на шта му је Заев одговорио „да историја може да зближава украјински и македонски народ“.

Иначе, Заев није једини политичар који је разговарао са овим комичарима, који су претходно разговарали и са француским председником Емануелом Макроном, бившим шефом британске дипломатије Борисом Џонсоном, одлазећим председником ЕК Жаном Клодом Јункером, америчком амбасадорком у УН Ники Хејли, самопроглашеним председником Венецуеле Хуаном Гуаидом…

 

Извор: Тањуг