Свет Србија

Испоставило се да је игра лажна, подметнули јој дрогу у торбу и завршила на робији! А сад не може ни назад у Србију!

Фото: јутјуб

Филмска прича Пожаревљанке налик оној Никол Кидман у као у чувеној серији Бангкок хилтон… Превара јој упропастила живот, робијала 7 година а ни после затвора не може у Србију јер нема ни пасош, ни паре.

ПОЖАРЕВАЦ – Претходних осам година живота Васе Радовић (49), домаћице из Пожаревца, могле би да послуже као сценарио за филмску драму, са бројним заплетима у које је, тврде њени пријатељи, упадала ни крива, ни дужна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова несрећна жена од 2011. налази се у Лими, у Перуу, одакле никако не успева да се врати у свој Пожаревац. А, тамо је, објашњавају њени познаници, доспела на превару, преко лажне наградне игре у којој је, наводно, освојила бесплатно путовање. О чему се ради, било јој је јасно тек кад јој је при повратку у пртљаг подметнута дрога, због чега је осуђена на 10 година затвора, пишу Новости.

После седам година перуанског затворског пакла, Васе је пуштена условно, али од тада не успева да се врати у Србију. Никако није могла да сакупи новац за карту, јер је зарађивала једва да преживи, ризикујући да је због рада на црно врате назад у затвор. У помоћ су прискочили породица и пријатељи, који су сакупили 1.200 евра за авионску карту. Међутим, морала је да чека на издавање пасоша и, у том чекању, карта је истекла и пропала.

Међутим за случај је чуо Слободан Васић, организатор бројних хуманитарних акција.

– За кратко време скупљено је 530 евра за авион од Лиме до Београда, са преседањима у Мадриду и Бечу. Учесник свих наших акција Ђорђије Бојатовић дао је 200 евра, једна жена из Швајцарске 85, толико Пожаревљанка која живи у Индији. Скупљен је и остатак и карте су купљене, а остало је и 10.000 динара да Васе има за прво време, кад се врати, а нашли смо јој и посао – каже Слободан.

Васе није имала пасош јер је давно истекао, али јој је Слободан преко нашег конзулата у Аргентини, јер га у Перуу нема, обезбедио путни лист – пасован. Међутим, кад је 9. јула ушла у авион за Мадрид, обезбеђење „Ер Европе“ извело ју је напоље јер нема визу за Шпанију. Слободана ово чуди, јер она би у Мадриду била само у транзиту, на путу за Беч. Међутим, њен повратак је пропао, а пропале су и карте за које нема поврата новца, јер су најјефтиније.

Једини излаз који Васе сада има јесте помоћ нашег конзулата, јер пасош и даље нема, а нема ни новца.

– Чудно је да је држава Перу већ није депортовала о свом трошку, као што се то, иначе, ради. Чудно је и што нам нико није рекао, кад смо куповали карте, да је потребна шпанска виза. Пошто је све пропало, послао сам допис нашем конзуларном одељењу у Министарству иностраних послова и молио их да помогну, али одговора од њих нема – каже Слободан.

Ћерка: Само да се мама врати

Када је Васе отишла у Перу, у Пожаревцу су остале њене две ћерке, тада од 23 и 25 година.

– Прво смо сестра и ја изгубиле оца, који је преминуо, а онда нам је мајка отишла у Перу и одатле никако не може да се врати. Надамо се да ће наш конзулат да помогне и да нам је врати кући, јер другачије то није могуће – каже Иванка, Васина ћерка. Пошто им се мајка врати, каже да су спремне да покрену поступак против организатора лажне наградне игре, која је њихову мајку одвела право у пакао перуанског затвора.

Покретач акције за помоћ је њена пријатељица Весна Ђукић Делић, која се са њом познаје 20 година.

– Васе је дивна жена, али је имала ту несрећу да наседне на лажну наградну игру. И покојни муж јој је био диван човек. Жао ми је и ње и њених ћерки, јер ова агонија никако да се разреши и да Васе дође кући, у свој Пожаревац – каже Весна.

Извор: Курир