Свет

ИЗ ЕВРОПЕ НАМ СТИЖЕ ТЕЖАК ПАКАО! Почињу екстремне врућине, температуре преко 40 степени! СВИ АЛАРМИ УПАЉЕНИ!

Почетком следеће недеље Западну Европу ће захватити екстремне врућине. У Француској се очекују температуре ваздуха и до 43 степени Целзијуса, а врућ афрички ваздух пристићи ће све до северне Енглеске уз значајно одступање вредности од просека.

Очекује се да ће у централно-западној Европи ићи између 35 и 40 степени. Након кратког предаха од врућине који је захватио Европу прошлог месеца, нови топлотни талас стиже на стари континент.

Loading...

Француска, Велика Британија, Шпанија, Португал, Немачка, Аустрија, Норвешка и Холандија су опасности да буду погођене високим температурама.

И док расте забринутост због високих температура, неки делови Западне Европе се већ боре са сушом.

Метео Франс, национална агенција за временску прогнозу у Француској је такође издала упозорења за нови топлотни талас, али су навели да прогнозе нису коначне.

Агенција је саопштила да ће наставити да прати временске промене и обрасце у наредним данима. Они очекују да ће највећа температура у Француској до уторка бити око 35 степени Целзијуса. Потом ће у среду и четвртак расти и до 40 степени. Ова прогноза долази неколико недеља након што је Француска обележила највишу температуру од 45,9 степени Целзијуса. Стотине ватрогасаца се прошлог месеца борило са шумским пожарима који су беснели у јужном делу Француске.

Власти у Паризу су успоставиле “хладне собе” у општинским зградама, отворили су базене за ноћно купање и инсталирали су додатне чесме за пиће. После рекордних температура Француска се суочава са сушом која смањује жетву, изазива несташицу воде и штети животињама.

Светска метеоролошка организација је саопштила да је 2019. године на путуда буде најтоплија у односу на претходне године. Немачка, Француска, Пољска и Чешка су такође забележиле највишу температуру у јуну. У Шпанији су се ватрогасци борили против најгорих пожара у Каталонији у последњих 20 година.

 

Извор: Ало.рс

Loading...
loading...
loading...