Свет

ИЗ ЕВРОПЕ НАМ СТИЖЕ ТЕЖАК ПАКАО! Почињу екстремне врућине, температуре преко 40 степени! СВИ АЛАРМИ УПАЉЕНИ!

Почетком следеће недеље Западну Европу ће захватити екстремне врућине. У Француској се очекују температуре ваздуха и до 43 степени Целзијуса, а врућ афрички ваздух пристићи ће све до северне Енглеске уз значајно одступање вредности од просека.

Очекује се да ће у централно-западној Европи ићи између 35 и 40 степени. Након кратког предаха од врућине који је захватио Европу прошлог месеца, нови топлотни талас стиже на стари континент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француска, Велика Британија, Шпанија, Португал, Немачка, Аустрија, Норвешка и Холандија су опасности да буду погођене високим температурама.

И док расте забринутост због високих температура, неки делови Западне Европе се већ боре са сушом.

Метео Франс, национална агенција за временску прогнозу у Француској је такође издала упозорења за нови топлотни талас, али су навели да прогнозе нису коначне.

Агенција је саопштила да ће наставити да прати временске промене и обрасце у наредним данима. Они очекују да ће највећа температура у Француској до уторка бити око 35 степени Целзијуса. Потом ће у среду и четвртак расти и до 40 степени. Ова прогноза долази неколико недеља након што је Француска обележила највишу температуру од 45,9 степени Целзијуса. Стотине ватрогасаца се прошлог месеца борило са шумским пожарима који су беснели у јужном делу Француске.

Власти у Паризу су успоставиле „хладне собе“ у општинским зградама, отворили су базене за ноћно купање и инсталирали су додатне чесме за пиће. После рекордних температура Француска се суочава са сушом која смањује жетву, изазива несташицу воде и штети животињама.

Светска метеоролошка организација је саопштила да је 2019. године на путуда буде најтоплија у односу на претходне године. Немачка, Француска, Пољска и Чешка су такође забележиле највишу температуру у јуну. У Шпанији су се ватрогасци борили против најгорих пожара у Каталонији у последњих 20 година.

 

Извор: Ало.рс