Регион

Из Тиране: Узвишена жртва, мушкост, уједињење с Косовом!

Тирана — Водећи политичари у Албанији, засад са изузетком премијера Едија Раме, поводом оставке Харадинаја истичу да су убеђени у његову невиност.

Величају „узвишену жртву породице Харадинај на олтару слободе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албански председник Илир Мета убеђен је у Харадинајеву невиност и каже да „не постоји притисак који може да сломи државника и националног хероја“, преноси а1он.

„Поносан сам на Рамуша Харадинаја и убеђен сам у његову невиност. Од данас сви треба мање да спавамо, да бринемо више и снажније да се ујединимо са Косовом у нашем региону, како не би довели у питање мир, безбедност и европску будућност“, написао је Мета на свом фејсбук профилу.

Лидер албанске опозиције, председник опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша, на твитеру је написао да „нико и ништа не може да скврнави узвишену жртву породице Харадинај на олтару слободе“.

„Оставка премијера Рамуша Харадинаја је чин човека који своју отаџбину ставља испред свега. Рамуш је увек био у служби Косова, у најбољим, али и у најгорим данима. Рамуш Харадинај је Косово, слободно Косово, независно Косово, европско Косово. Нико и ништа не може да оцрни косовску војску за слободу и узвишену жртву породице Харадинај на олатару слободе“, написао је Баша.

За бившег шефа албанске дипломатије Дитмира Бушатија, Харадинај представља „пример државника за кога је Косово увек испред свега другог“.

Бивши албански председник Сали Бериша изразио је огромно поштовање због чина и „правог мушког корака“ Харадинаја, наводећи да снажно верује у међународну правду која, како наводи, до сада два пута ослободила Харадинаја од оптужнице.

Актуелни министар за дијаспору Албаније и бивши премијер те земље Пандели Мајко изјавио је да је Харадинај поднео оставку као прави државник.

Засад нема реакције албанског премијера Едија Раме, јер, како наводи портал а1он, њих двојица нису у добрим односима због Рамине подршке идеји председника косовских привремених институција Хашима Тачија о промени граница и размену територија између Приштине и Београда.

Извор: Информер