Србија

„ЈА САМ ПОЛИТИЧАР, МОРАМ ДА БРИНЕМ О СЕБИ“ Директор повећао себи плату на 1,6 милиона!

Извор: јутјуб принтскрин

Актуелни директор „Луке Нови Сад“ Александар Милованчев исплатио је себи и радницима бонусе од чак 97 милиона динара, и то за само три месеца – од марта до маја ове године, а након што је ову фирму купила арапска компанија „П&О Порт Дубаи“, сазнаје „Блиц“.

Лука Нови Сад продата је предузећу „П&О Порт Дубаи“ из Уједињених Арапских Емирата, које послује у саставу компаније „ДП Ворлд“, трећег највећег лучког оператера на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уместо да буде професионалан, Милованчев, иначе хирург по професији и јавности познат по малверзацијама у јавним набавкама док је био директор Института за плућне болести, решио је да о туђем трошку буде широкогруд, а на личном примеру показао да ко није за себе није ни за друге. Према документима у које је „Блиц“ имао увид, није му било довољно велика плата од 563.738 динара, колико је примио у фебруару ове године, већ ју је у марту подигао на вртоглавих 1.046.996 динара, да би већ у мају примио невероватних 1,6 милиона динара.

Сем што је себи утростручио зараду, једном од својих најближих сарадника Драгици Родић подигао је плату са 685.743 динара, колико је примила у марту, прво на 797.585, а онда на 1.024.559 динара у мају.

Сумња се, како наводи извор „Блица“, да је Милованчев имао задње намере, да је само за јавност изјављивао да „са оптимизмом чекају новог власника“.

– Поређења ради, Драгица Родић је у марту и априлу прошле године имала плату нешто већу од 305.000 динара. Није тешко закључити да је све то урађено како би купац у последњем моменту одустао, покупио ствари и отишао из Србије. Запослени су сугерисали да се дешавају недозвољене ствари, па је фирма која је требало да преузме „Луку Нови Сад“ вршила провере, али је Милованчев уверавао да је све у реду. Међутим, на основу увида у папире видели су да је сума коју је исплаћивао достигла 97 милиона динара, а када су га суочили са подацима и питали зашто је то урадио, рекао је: „Ви сте бизнисмени, ја сам политичар и морам да бринем о себи, морате да разумете“. У јуну су плате враћене на старо – каже саговорник „Блица“.

Тако је, поређења ради, према подацима „Блица“, у мају прошле године за плате стално запослених издвојено укупно 29.974.566 динара, а у мају ове године више од дупло више – 61.689.200 динара. За плате радника по уговору, међу којима је и Милованчев, прошле године у мају издвојено је 829.819 динара, а ове године чак 4.035.300 динара за тај исти месец. Све ово је, додаје наш извор, лоше по имиџ Србије, али и противно актуелној државној политици која промовише довођење страних инвеститора у земљу.

У време када државни врх инсистира на страним инвеститорима, Милованчев се понаша мимо сваке професионалне етике. Сума од 97 милиона динара дата је купцу иза леђа, након што је „П&О Порт Дубаи“ победио на тендеру, након што је склопљен уговор и исплаћен новац. Није најављена исплата бонуса, а ни на седници Скупштине нико није информисао купца о овим трансакцијама. Није само то проблем, сада радници могу да траже плате које им је Милованчев исплаћивао, на шта се купац није обавезао. Имајући у виду све ово, управо је Милованчев један од оних на које је Вучић указивао, који се недомаћински понашају, ружи углед државе, али СНС-у који га је на то место и поставио – напомиње наш саговорник.

Овим поводом послали смо „Луци Нови Сад“ питања за коментар, али они до закључења овог броја нису послали одговоре.

Продата за осам милиона евра и инвестиције од 15 милиона

Уговор о приватизацији „Луке Нови Сад“ потписали су 10. маја државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и извршни директор предузећа „П&О Порт Дубаи“ из УАЕ Радо Антоловић. „Лука“ је продата по почетној цени од 7,99 милиона евра, а према уговору, план је да у наредне три године инвестиције у ову луку буду преко 15 милиона евра, а да од тога око пет милиона евра буде уложено у лучку инфраструктуру, а око 10 милиона евра у лучку супраструктуру.

Милованчев је добро познат јавности, „Блиц“ је раније објавио да као шеф одборничке групе СНС у Скупштини Новог Сада Александар Милованчев на шест функција месечно „заради“ 611.083 динара, што га је чинило једним од најплаћенијих функционера СНС-а, али је он тврдио да то није тачно.

Такође, првостепеном пресудом проглашен је кривим за намештање седам тендера за набавку медицинске опреме у вредности од преко 100 милиона динара. Суд за прекршаје га је за ове малверзације казнио са само 200.000 динара. Медији су објавили да је крио имовину, али се он правдао да није на време доставио податке Агенцији за борбу против корупције, због чега је платио 300.000 динара.

Извор: Блиц