Србија

КАЛИНИЋ ОПЕТ О КОСОВУ: Волим Србију, али… Очекивао сам осуде оних из рата

Највише реакција, од којих су неке биле и увредљиве изазвао је Калинићев став о Косову

Српски кошаркаш Никола Калинић није се нашао на списку селектора кошаркашке репрезентације Србије Александра Ђорђевића за Мундобаскет у Кини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је открио шта је замерио тренеру кошаркаша, а сада је објаснио шта је за њега патриотизам.

– Патриотизам је бити добар и частан човек, помоћи комшији и пријатељима, а не да се бусаш у груди на интернету – рекао је Никола Калинић у интервју за српски ББЦ.

Као супротан пример, кошаркаш је навео „бизнисмене који се издају за велике патриоте, а све раде на црно…“

– Као што је и Ђинђић причао – сви морамо да радимо на себи. Ако то успемо, онда ће да напредује и држава – додао је.

Највише реакција, од којих су неке биле и увредљиве изазвао је Калинићев став о Косову. Он је почетком године изјавио да је време да неко јавно каже „хајде да решимо више тај проблем, извучемо шта можемо и наставимо даље“.

– Ни у једном тренутку нисам рекао да треба предати Косово, већ да треба наћи решење и окренути се будућности. Али добро, увек је добро скренути пажњу са неке друге ствари на Калину издајника – изјавио је Калинић.

Кошаркаш додаје да се осећао добро јер је коначно рекао све што мисли, али и разочарано због великог броја лоших порука које су стигле од младих људи.

– Очекивао сам да таквих поруке буде од старијих људи који су прошли ратове и осетили на кожи. Десило се обрнуто, они су ми рекли да сам у праву и да је време да се окрене страница и гледа у будућности. Имамо искривљену слику о себи. Као клинац сам у Бриселу први пут чуо некога да не зна где је Србија. Помислио сам – како је могуће да не знате. Ми смо, ако не најбитнији народ у историји, ту негде, други или трећи барем“. Имамо дугу и сјајну историју, много пута смо испадали хероји, али некад треба да се узму у обзир објективне чињенице. Волим Србију, али очигледно да последњих деценија нешто не штима. Клинци су вероватно одгајани на тим постулатима, па кад на то додате и медијски мрак у Србији… То све доприноси да крв узаври – додао је српски кошаркаш.

Као рођени Суботичанин, Калинић је као једну од најважнијих ствари из детињства навео то што је одрастао у мултикултурној средини.

– Прве комшије су нам били Мађари, други Срби, трећи Хрвати, а четврти Буњевци. Схватио сам да је апсолутно небитно ко је одакле. Можемо заједно да славимо два божића, ионако је све слично – изјавио је Калинић за српски ББЦ.

Оно што краси Србе је српски изум инат који може да помогне у неким ситуацијама, а у неким не.

– За то ни не постоји прави израз на енглеском. Можда би то требало да патентирамо као сарму и да од тога направимо неки бренд. Испоставило се да у спорту та тврдоглавост може да буде добра, али у животу је често кочница у успостављању здравих односа – закључио је Калинић.

 

Извор: Еспресо.рс