Србија

КАМЕРА НА ТРЕНУТАК СНИМИЛА! Макрон кренуо да прича српски, а онда му Вучић РЕКАО НЕШТО ШТО ЈУЧЕ НИКО НИЈЕ ЧУО!

Макрон је великом броју окупљених грађана на Калемегдану, у говору током којег се обраћао и на српском, поручио да Француска воли Србију и њене грађане и да је Србија “у њиховим срцима”.

Макрон се окупљенима на Калемегану у једном тренутку обратио на чистом српском језику.

Почео је да се лупа о груди и рекао: “Овде је Француска” (тренутак паузе), а онда се ударио и други пут и узвинкнуо: “Овде је Србија”.

Грађанима су сузе наврле на очи, а камера је на моменат забележила рекацију председника Вучића.

На помен речи Србија, Вучић га је погледао и тихо, за камеру нажалост у том тренутку – нечујно, нешто јако кратко изустио.

О ПРОТЕСТИМА И ОПОЗИЦИЈИ

Вучић:

– парламент је место за разговор са опозицијом

– коментаришући захтев дела опозиције у Србији која бојкотује парламент да се састане са Марконом, Вучић је замолио француског председника да их што пре прими и чује “њихове ингениозне идеје”.

– каже да још није чуо да је на власти у некој земљи ЕУ неко са 3,7 одсто подршке и да ће Србија применити тај рецепт чим се то деси

– рекао да се и сам суочава са звиждуцима, па на изборима добије пет пута више од осталих

– рекао да је сигуран да се ни Макрон не секира превише због протеста и звиждука

Макрон:

– на питање зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете Београду, рекао да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

– рекао да ће увек разговарати са политичким снагама када то затраже јер је дебата важна и поштује плурализам

О ИЗВЕШТАЈУ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ

Вучић:

– За Србију важно шта пише у извештају ЕК, труди се да на објективан начин анализира извештај и мења се у различитим областима

– Србија ће радити на реформи у области правосуђа, независност правосуђа огроман проблем

– ЕК би написала десет страница критике на рачун Србије да је донсоила одлуке о највишим функцијама на начин као недавно у Бриселу.

Макрон:

– рекао да се у извештају Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ види жеља Србије да се конкретно напредује у реформама

– подсећа да се у извештају помиње да има случајева кршења владавине права и истиче да је важно да постоји дијалог о свему што се у тим извештајима идентификује.

– Француска очекује да ситуација буде побољшана по питању медија у Србији.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг