Србија

КАЗНЕ И ДО 100.000 ДИНАРА! До 30. јула будите на опрезу! Уколико вас ухвате да чините ове прекршаје, следује вам озбиљно санкционисање!

Трострука контрола возача на ауто-путевима! Како би стали на пут бахатим возачима, саобраћајна полиција започела је велику акцију контроле брзине на ауто-путевима, а казна ће, како сазнајемо, стићи свакоме ко је прекорачио 139 километара на сат.

Акција ће, како сазнајемо, трајати до 30. јула, а главни циљ је смањење саобраћајних несрећа јер је пребрза вожња један од главних криваца за незгоде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред мерења средње брзине на наплатним рампама, које је ступило на снагу у априлу, у току акције појачан је и број пресретача који крстаре српским друмовима, а ангажовани су и полицајци у цивилу који са надвожњака радаром снимају брзину кретања возила.

Уколико је радар снимио да је аутомобил прекорачио дозвољену брзину, која на ауто-путу износи 130 километара на сат, њега ће већ на следећој рампи сачекати полиција.

– У летњем периоду јул-август сваке године бележи се велики број саобраћајних прекршаја прекорачења брзине и у томе предњаче страни држављани који су у транзиту кроз Србију – истиче за Српски телеграф Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја.

Он истиче и да, за разлику од наших држављања, који за прекорачење брзине могу бити кажњени новчано, казненим поенима или одузимањем дозволе, странци се кажњавају само новчано.

Подсетимо, од 1. јуна 2018. ограничење брзине на српским ауто-путевима је са 120 километара на сат повећано на 130, а казне за оне који не поштују прописе крећу се од 3.000 до 10.000 динара (25-83,3 евра).

За оне који баш ударе по гасу, па возе од 201 до 220 км/х, платиће 100.000 динара, односно 833 евра, уз претњу затворске казне од 30 до 60 дана.

Овако контролишу

1. Радар на надвожњаку снима брзину кретања возила. Ако је неко прекорачио брзину, сачекаће га полиција већ на следећој наплатној рампи

2. Пресретачи су специјална, необележена полицијска возила и најчешће су високе класе. Имају предњу и задњу камеру, а таблице на возилу могу бити снимљене на удаљености до једног километра

3. Мерење просечне брзине на наплатним рампама. Бележи се време за колико је возач прешао раздаљину између две наплатне рампе и израчунава се његова просечна брзина

 

Извор: Српски Телеграф