Регион

КОЛИНДА ПРИЗНАЛА ВЕЛИКУ СРАМОТУ Хрвата: Шокантна изјава председнице Хрватске!

Председница Колинда Грабар Китаровић, која борави у дводневној посети Швајцарској, за тамошни јавни сервис СРФ је потврдила да Хрватска крши међународно право, када је реч о поступању хрватске полиције према мигрантима и да користе насиље над мигрантима, пренео је портал Индеx.

Поратал наводи да је ово шокантно признање председнице Грабар Китаровић настало у њеном разговору са швицарским новинаром у којем је, како се наводи, покушавала да брани и да оправда политику према мигрантима коју спроводи Хрватска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговор хрватске председнице са новинаром СРФ-а емитован је синоћ у централној информативној емисији тамошње јавне телевизије. На почетку се истиче да је СРФ недавно снимио како хрватска полиција илегално протерује мигранте из Хрватске преко зелене границе у БиХ, тј. спроводи тзв. пусхбацк те да постоје бројне оптужбе о насиљу хрватске полиције према мигрантима.

На крају своје изјаве за СРФ председница је рекла да Хрватска штити спољу границу ЕУ-а и Швајцарску од илегалне миграције.

Прилог завршава констатацијом да су пусхбацкови и даље илегални по међународном праву и да полиција не сме без одговарајуће процедуре да пројтерује људе преко зелене границе у другу државу

 

Извор: Тањуг