Свет Србија

Косово главна тема разговора Вучића и Макрона!

Фото: Јутјуб

Једна од главних тема разговора председника Француске Емануела Макрона током његове посете Београду биће Косова и Метохија, јер он жели да помогне у решавању тог питања, тим пре што је одржавање самит у Паризу на ту тему пропало, оцењује дописник француске телевизије „Франс 24“ Лоран Руи.

„Пошто је Макрон заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел одлучио да се укључи мало више у решавање ситуације у вези са Косовом, сигурно ће то бити једна од главних тема током разговора са представницима Србије“, наглашава он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање како тумачи, након дужег времена, поново интересовање Париза за Западни Балкан, Руи одговара да Француска није никада престала да се интересује за тај регион и Србију.

„Можда се чини да се то интересовање мало повећало зато што председник Макрон долази у Србију“, истиче он и подсећа да је премијер Емануел Валс пре пар година боравио у тродневној посети Србији, да постоје веома интензивни билатерални контакти и да су председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у неколико наврата боравили у Паризу.

„Не бих рекао да се Француска не интересује за Србију и Балкан. Чак ми се чини да Француска Србију посматра као централну земљу у региону и да јој је стало да се она и остале државе региона интегришу у ЕУ, без обзира што председник Макрон указује на организационе проблеме који морају да се реше у Бриселу, што отежава или успорава пријем нових чланица“, објашњава Руи.

Он наглашава да се у суштини није променила политика Француске, која Балкан и Србију сматра делом Европе и жели њихову интеграцију у ЕУ.

Што се традиционалног пријатељства две земље тиче, он каже да, изузев једног периода деведесетих година 20. века, није нестала блискост Француске и Србије.

Рекао је да је Макрон требало да дође у Србију још у децембру, али је био спречен због протеста у Француској.

„Та посета није могла прошле године да се одржи и тада је требало да има велику симболику у виду обележавања 100 година од краја Првог светског рата. Сада је изабран један други важан датум, а то је 180 година од успостављања дипломатских односа.

„Међутим, мислим да су ти датуми симболични и да је јасно да председник долази пре свега да разговара са српским властима“, оцењује он.

Руи истиче да ће Макрон, током дводневне посете Србији, имати бројне билатералне разговоре и да ће бити потписано много билатералних уговора из разних области, укључујући и привредну сарадњу.

Извор: rs.sputniknews.com