Србија

„Косово је ЦРНА ТАЧКА! Следећи корак НАСИЉЕ НАД СРБИМА!

Шеф дипломатије објашњава да је апсолутни приоритет утицати на Приштину како би повукла деструктивне одлуке, да се врати дијалогу и буде спремна на компромисно решење.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у данас објављеном интервјуу италијанском листу „Република“ да је „Косово средишња тачка нестабилности на читавом Балкану“ и да је Београд „учинио много напора, али Приштина минира дијалог“, наглашавајући да „приштинске власти не желе постизање компромиса“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан о томе колико је опасна ситуација након извештаја о одлуци Приштине да забрани улаз на Косову званичницима Србије, чак и у деловима где живи српска мањина, коју је потом тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај назвао лажном вешћу, Дачић је казао да је реч о „још једној неразумној одлуци која поништава напоре за наставак дијалога којем је циљ политички договор“.

– Договор који Србија жели, али са друге стране видимо особе које показују да не желе било какво решење. Неподношљива ситуација. Плаше се наших контаката са сународницима на Косову и Метохији, то је неразумно понашање – оценио је Дачић.

На подсећање италијанског новинара да је Приштина покренула стварање војске кршењем међународних споразума и питање који следећи потез приштинских власти Дачић очекује, шеф српске дипломатије је рекао да је то био „само један мали део њихових деструктивних акција“.

– Шта рећи за таксе од 100 одсто наметнуте на српску и босанску робу? Буквално се ради о забрани трговине, нечему што у цивилизованом свету не постоји већ вековима. Све међународне организације и политички свет осудили су ову меру тражећи њено укидање, али већ седам месеци се то не дешава. Приштина није чак испунила ни једну једину обавезу у оквиру дијалога с ЕУ, а то је стварање заједнице српских општина на Косову и Метохији… Плашимо се да би њихов следећи корак могао да буде насиље над Србима на Косову и Метохији и њиховим добрима – навео је Дачић.

Упитан о томе колико је опасна ситуација у зонама које насељава српска мањина, министар спољних послова Србије је казао да „већ годинама Срби на Косову и Метохији живе под константним притиском који врши већина која говори албанским језиком, они (Срби) се плаше за сопствену безбедност, живе у једној врсти гета“.

– Многи су изгубили животе под околностима које нису јасне и о којима нису вођене истраге. Агресори и убице су на слободи, врше се константни напади на имовину, сваке године се уништавају њихова гробља и каменују аутобуси којима путују како би обишли имања, цркве и гробља, практички слобода кретања не постоји. Локална српска заједница још увек је уједињена зато што има поверења у владу која чини све да им помогне – рекао је Дачић.

На питање колико су опасне такве тензије по мир на Балкану и у Европи, Дачић је одговорио да је „Косово средишња тачка нестабилности на читавом Балкану“.

– После ратова из 90-их година прошлог века у региону је поново дошло до помирења и све државе се крећу ка циљу, а то је Европска унија. Једина црна тачка је Косово и Метохија где локалне албанске политичке елите не показују жељу за компромисом. У Србији немају партнера за такво деструктивно понашање, напротив. Ми се надамо решењу, уздржавамо се од реплика Приштини иако бисмо имали много разлога да одговоримо – казао је Дачић.

Он је додао да „Србија показује велику зрелост и приврженост дијалогу и трагању за компромисом, дакле не слабост, већ снагу“.

Упитан да ли сматра да ЕУ и Италија схватају о каквим се претњама по мир ради, Дачић је навео да „ЕУ и Италија, која једна од најутицајних чланица Уније, играли су значајну улогу у покретању дијалога, са циљем постизања свеобухватног и трајног компромиса“.

– ЕУ је признала да је занемарила Балкан, регион који је 2003. године имао “зелено светло“ за приступање. Грешка је могла да буде избегнута јачим залагањем ЕУ на Косову и Метохији као једним отвореним питањем на Балкану. Не можемо да се вратимо назад: потребно је што пре поново активирати дијалог, а пре тога уклонити мотиве његове блокаде, који се сви налазе у Приштини – казао је шеф српске дипломатије.

На питање зашто Србија размишља о поновном увођењу обавезног служења војног рока, Дачић је рекао да је „то опција која се већ дуже разматра“.

– Србија је интензивно ангажована на модернизацији својих оружаних снага: желимо да ојачамо наше одбрамбене капацитете након дуго времена у којем су оружане снаге биле у финансијским тешкоћама и лоше опремљене. То је нешто што свака одговорна држава реализује као један од својих приориотета – навео је Дачић.

Упитан да ли постоји ризик од сукоба суперсила преко њихових „посредника“ на Западном Балкану, Дачић је казао да „албански политичари, конкретно Рамуш Харадинај, отворено говоре да немају сопствену спољну политику, већ веће да следе америчку“.

– Уверен сам да нису задовољни ни у Вашингтону, који пружа главну подршку независности Косова и Метохије. Током многобројних међународних сусрета председник (Александар) Вучић, премијерка (Ана) Брнабић и ја добијамо подршку за конструктивну и одговорну политику. Ниједно будуће решење за Косово и Метохију неће моћи да буде постигнуто без активног учешћа Срба. Велике силе имају своје интересе у овом региону, то знамо, али је наша обавеза да радимо руку под руку са њима како бисмо остварили максимум у погледу интереса наше државе и Срба на Косову и Метохији. То није лако, али смо уверени да је то једини исправни пут – рекао је Дачић.

На питање шта Србија тражи од САД, Русије, ЕУ и Кине како би се спречила ескалација и колики ризик постоји по војнике из мировних снага КФОР, на чијем челу су Италијани, Дачић је одговорио да је „апсолутни приоритет утицати на Приштину како би повукла деструктивне одлуке, да се врати дијалогу и буде спремна на компромисно решење“.

– Посебно ЕУ и САД имају начине и средства да то учине, све зависи од њихове воље. Насупрот томе, сваки дан проведен без дијалога повећава ризик од нових једностраних авантура Приштине: то предвиђа развој ситуације који апсолутно носи ризик да се не заустави на време. Иначе, искуство нас учи да косовски Албанци прибегавају насиљу када желе да по сваку цену остваре своје циљеве и то представља велики ризик и по међународне мисије попут КФОР, а не само по локалну српску заједницу – закључио је Дачић.

Извор: srbijadanas.com