Регион

КРАЈ БЛОКАДЕ, АЛИ СТАЊЕ ТЕШКО! Ивановић: КФОР И ЕУЛЕКС подржавају срамне мере Приштине!

Извор: jutjub printskrin

Продавнице на северу Косова и Метохије, које су у знак протеста због трговинске блокаде и такси два дана биле затворене, од данас поново раде, али ситуација је забрињавајућа јер намирница и лекова нема довољно.

Представници Удружења привредника на северу КиМ синоћ су постигли договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти, који су претходна два дана били затворени, од данас поново почну да раде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић рекао је данас да је ситуација у том здравственом центру забрињавајућа, али да се са надлежним установама, министарством, Канцеларијом за КиМ и Републицким фондом чине напори да се снабдевање нормализује, што је у овим условима тешко.

Како је рекао за РТС, пацијенти могу бити адекватно збринути, али нема појединих раствора, анестетика и антибиотика.

-Ситуација је забрињавајућа не само због блокаде и поремећаја у снабдевању лековима и храном, посебно животних намирница с краћим роком употребе, већ и зато што у свему учествују не само косовске институције и полиција већ и Кфор и Еулекс – рекао је Ивановић.

Он је додао да пирпадници Кфора раде оно што не би требало да раде, задржавају и заплењују српске камионе с храном и лековима.

Упозорио је и да притисци, претње, хапшења, монтиране оптужбе, пребијање Срба, таксе који треба да житеље севера ставе у економски гето, утичу и на ментално здравље људи.

Све те чињенице осетљиву ситуацију чине сложенијом, рекао је Ивановић и упозорио да не постоји довољна количина антибиотика, физиолошких раствора, али и да поред тога ипак уз тешку муку указују адекватну помоћ грађанима.

Додао је да су у сталном контаткту са РФЗО, Министарством здравља Србије и Канцеларијом Владе Србије за Косово и Метохију и да чине све да се ситуација номрализује.

Након дводневнних мера упозорења, током којих на северу продавнице нису радиле, тешку ситуацију потрврђују и грађани који кажу да чекају да виде шта ће се догађати.

-Знате и сами како је било, немојте да питате, ништа није било добро – рекла је једна Ивановићева суграђанка.

Извор: Информер