Србија

Лазански је био у праву! Удар на Србију са истока: 30 тенкова Т-72МС спремно чека на нашој граници! Дунав је БЛОКИРАН!

Румунија је недавно Србији блокирала испоруку 30 тенкова Т-72МС (Бели орао), које је Русија у оквиру процеса техничке обнове и модернизације Војске Србије заједно са 30 оклопних возила БРДМ-2 донирала Србији.

„Имамо проблеме с НАТО пактом око куповине одређених борбених система, и то не софистицираних. Осим с НАТО проблеме имамо и са комшијским земљама пре свега са Румунима око транспорта тенкова. Србија сада плаћа лежарину за те тенкове, који су већ модернизовани, а Румунија је блокирала њихов транспорт речим путем, изјавио је војни коментатор и будући амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лазански каже да кад је сазнао за ову подвалу Букурешта погледао како је релулисан режим пловидбе Дунавом.

„Члан 27. Дунавске конвенције наводи да када је нека роба у транзиту, не наводи се и која врста робе ниједна чланица и потписница Дунавксе конвенције нема право то да блокира. Ми смо чланица Дунавксе конвенције, Руска Федерација такође како сукцесор СССР-а. Румуни ово не би смели да нам раде и треба неко да постави питање Букурешту по ком основу они Србији блокирају увоз робе Дунавом, рекао је Лазански и додао:

„Оно што ми сад доживљавамо од Румуније је велики безобразлук и одакле њима право да блокирају међународни пловни пут. Они имају право по конвенцији да прегледају терет и провере шта брод превози, али не и да блокирају пут, испричао је бесно Лазански и нагласио и да повремено из њих избије неки став који Србија не очекује.

Да се нешто иза брда ваља говори и разговор са једним експертом за безбедносна питања из суседне државе која је чланица НАТО пакта. Он каже у неформалном разговору да је могуће да је Румунија блокирала транспорт тенкова Србији.

„Део потеза који Србија вуче забрињава све ваше комшије из НАТО круга. Не договарате се са комшијама и солирате блоковски, као да сте Белорусија или Казахстан, или нека Централна Азија – без схватања региона око вас. Ово нема никакве везе са САД…, рекао је извор НАТО за Ало.рс.

 

Извор: Ало.рс