loading...
Србија

ЛАЗАНСКИ ЛАНСИРАО “БОМБУ” Макрон доноси специјалан “ПОКЛОН” који ће постати део нашег ТЕРМИНАТОРА! Свет ће задрхтати!

“Мистрал” је прва ракета коју купујемо од неке западне земље у претходних 30 година и, како оцењује Мирослав Лазански, председнику Србије Александру Вучићу због тога треба одати признање.

Од 25 споразума колико ће бити потписано током посете француског председника Емануела Макрона Београду, пет ће бити из области наоружања и војне опреме. Србија ће од Француске набавити ПВО систем “мистрал” који ће бити интегрисан у систем ПАСАРС домаће производње.

Мирослав Лазански, коментатор “Политике”, каже да се председнику Србије Александру Вучићу мора одати признање јер је “ово прва ракета коју добијамо од неке западне земље, после куповине ракете “Маверик” од Америке крајем 80-их година”.

– Настављамо, као у Титово време, са трендом диверзификације и то је добра војна политика: имамо мало западне, мало источне технологије и нисмо концентрисани само на једног произвођача – каже Лазански.

Додаје да је био врло скептичан по питању продаје “мистрала” Србији. Каже да је “мистрал” ракетни ПВО систем за мале висине, а Србија добија најновију верзију која иде више од шест километара у даљину и више од три и по километара у висину.

“Мистрал”, каже, има бојеву главу која је неосетљива на ометање, руководи се топлотним извором са авиона, односно, гађа мотор летилице.

– Пре свега је курсна ракета, која може да гађа авион и у доласку и у одласку, а не само да чека да авион окрене издувне цеви мотора па да га онда гађа. Бојева глава ракете способна је да избегне ометање помоћу ласера и инфра-црвених мамаца – каже Лазански и додаје да “мистрал” има невероватну могућност заокрета и мењања путање, тзв. 30Г.

– Не знам да ли било која ракета у овом домену има ту врсту могућности заокрета! “Мистрал” има и фантастичну брзину: 930 метара у секунди, што је готово брзина пиштољског/пушчаног метка. Дакле, може да стигне сваки надзвучни авион у ниском лету – каже Лазански, подсећајући да ће “мистрал” бити интегрисан у систем ПАСАРС домаће производње.

ПАСАРС сам ја назвао Терминатором. То је добар топ и нама недостаје трупна противваздушна одбрана. Имали смо систем Куб, али је неодговорна екипа из претходне власти побацала све топове од 20мм мислећи да ничему не служе, а сада смо дошли у ситуацију да морамо да тражимо средство непосредне артиљеријске ПВО заједно са ракетама и одбрана од беспилотних летилица – каже Лазански за Пинк.

Лазански истиче да су топови од 30мм побацани по ливади код Смедеревске Паланке и има их око хиљаду.

– Занима ме ко је то бацио и ко је пренебрегао да долази време ратова са дроновима, када се не може гађати великом ракетом – објашњава Лазански, додајући да ће ПАСАРС бити добар за обарање дронова, а истовремено има ракету којом се може, рецимо, гађати противнички хеликоптер у ниском лету.

 

Извор: Ало.рс