Србија

ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ ИЗ ОБРАЧУНА СА АЛБАНЦИМА! На страни Србије је НАЈЈАЧИ савезник: У Приштини седе људи који знају шта раде!

Фото: Јутјуб

Спољнополитички коментатор “Политике” Мирослав Лазански рекао је да уколико Вашингтон притисне Приштину да крене ка компромисном решењу онда је вероватно излаз из целе ситуаиције могућ.

Европа је показала немоћ по питању Косова и Метохије, Американци на званичном плану једно изјављују, а друго се вероватно ради испод стола, истакао је Лазански.

Мирослав Лазански рекао је, гостујући у Јутарњем програму, да је ситуација на северу Косова и Метохије сложена и да “Приштина није спавала”.

Они су послали нека два камиона са храном и још своје специјалце који ће то да обезбеђују, тако да могу да кажу да су послали хуманитарни конвој уз оружану пратњу, истакао је Лазански.

– Очито да су размишљали шта могу у овом тренутку да ураде. Ви не можете тај конвој да спречите. Имају добре менторе и спонзоре који размишљају пар потеза унапред и ми морамо да водимо рачуна о томе да у Приштини, без обзира на то како их ми посматрали или не, не седе баш потпуне туте-муте, већ имају добре суфлере и саветнике – рекао је Лазански.

Постоји цела лепеза могућих потеза Београда, што јавних, што полујавних где се мора учинити све да грађани Србије на северу јужне српске покрајине не дођу у стање хуманитарне кризе, истиче Лазански и додаје да је то јавно речено и да ће се то урадити.

Говорећи о могућем изласку из пат позиције, Лазански каже да не види краткорочно излазак из целе ситуације.

– Излаз је јасан, уколико Вашингтон притисне Приштину да крене ка компромисном решењу онда је вероватно излаз из целе ситуаиције могућ – рекао је Лазански.

– Већ дуго је јасно ко блокира било какву врсту разговора. Тешко је Паризу, Берлину, па и Бриселу да било шта тражи од Београда у ситуацији када имате антицивилизацијске таксе, када је Цефта споразум погажен, када имате забрану протока робе – истакао је Лазански.

Према његовим речима, Европа је показала немоћ када је у питању Косово, Американци на званичном плану једно изјављују, а друго се вероватно ради испод стола.

– Приштина осећа да има главног западног играча иза себе и максимално затеже ситуацију и ми сада играмо на фактор време да би се на западу уразумили ко је главни извор нестабилности у овом делу југоисточне Европе – каже Лазански.

“Међународно право је на нашој страни”

Лазански каже да се преко теме Косова сукобљавају реликт униполарног света и међународно право.

Према његовим речима, међународно право је на нашој страни, а реликт униполарног света је доминантна и монополска позиција Америке.

Коментаришући писање штампе о могућности да Француска повуче признање Косова, Лазански каже да је то нереално.

– Француска је део запада и учествовала је у агресији на СРЈ и то би било огромно изненађење – каже он.

– Наша је лепа жеља, али од тога нема ништа – рекао је Лазански и додао да то продаје новине али да нема од тога ништа.

О односима Русије и Украјине

О заоштрвању односа Русије и Америке, говори и НАТО вежба у Украјини. “Вежбали су и раније, нема спектакуларне промене тренда”, каже Лазански.

Према његовим речима, Украјина настоји да кроз билатералну сарадњу са САД премости чињеницу да није добродошла у НАТО, јер НАТО не жели да у своје чланство прима земље које немају решена територијална питања.

– Украјина кроз билатералне везе и вежбе са Американцима и још неке НАТО земље настоји да то премости и добије војну помоћ, али у војном смислу није нешто спектакуларно и велико нити за Москву забрињавајуће – закључио је Лазански.

Извор: РТС; Д.К.

loading...
Loading...