Србија

ЛОНДОН УЦЕНИО СРБИЈУ И ОТЦЕПИО ПРЕШЕВО, МЕДВЕЂУ И БУЈАНОВАЦ! Албанци у Приштини ДОБИЈАЈУ све, Срби ништа

Фото: Јутјуб

Шта се крије иза приче о Резолуцији у Приштини

Југ Србије, тачније Прешево, Медвеђа и Бујановац су били део расправе у парламенту тзв Републике Косово! Како сазнаје Еспресо Резолуцију у 13 тачака коју треба да усвоји Приштина писана је у Лондону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима нашег портала Резолуција о положају Албанаца у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу садржи 13 тачака је још један корак ка захтевима о уједињену тог дела србије са тзв Републиком Косово.

– Приштина је отворено, на Видовдан рекла да је сан свих Албанаца о уједињењу Прешева, Медвеђе и Бујановца са тзв Косовом. На том циљу раде, а Резолуција која ће бити донешена у косовском парламетну написана је по директивама Велике Британије. Није тајна да је Лондон био тај који је обучио Албанце да причају о броју силованих жена, да оптуже Србе за колонизацију, а сада је овај документ само наставак британске школе – каже нам наш извор из Приштине.

Да се нешто озбиљно кува довољно говори и податак да је текст ове резолуције скупштини проследио Хашим Тачи, само пар дана након састанка у Приштини са делегацијом Албанаца са југа Србије.

Међу 13 тачака налазе се следећи предлози: да питање такозване Прешевске долине постане део дијалога Београда и Приштине; да привремене институције у Приштини обавесте међународне институције и форуме о дискриминаторској политици Србије према Албанцима у три јужне општине централне Србије (у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи).

Предвиђено је и да привремене приштинске институције отворе „дипломатску мисију“ у такозваној Прешевској долини, да се у оквиру „косовске владе“ отвори посебна канцеларија за ове три општине, као и да Приштина издвоји стална средства за њихов развој кроз Национални савет Албанаца за такозвану Прешевску долину.

Како ја јавио приштински „Љајми“ очекује се да ће сутра бити одржана седница председништва „косовског парламента“, на којој ће бити одлучено када ће бити заказана редовна седница, на којој ће бити још речи о резолуцији.

„Милион пута сам рекао да су Прешево, Бујановац и Медвеђа саставни део Србије и да ће тако остату, а они који немају шта да раде нека причају о отцепљењу и припајању било којој територији укључујући и територију КиМ“, рекао је председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Зоран Станковић.

Он додаје да је у сталном контакту са руководством локалне самоуправе и да је разговарао данас председником општине Бујановац Шаипом Камберијем.

„Са Каберијем смо разговарали о проблему запошљавања, уписа студената на одељења бујановачких факултета, као и свих текући који тиште општину, а где ми можемо да допринесемо радом и активностима и да заједно са локалном самоуправом учинимо оно што је наша фукционална и законска обавеза“, рекао је Станковић.

Подсетио да је раније обишао локације у Бујановцу у ромском насељу, око Бујановачке бање где се фекалне воде изливају у центру насеља поред саме зграде Бујановачке бање.

„То представља опасан проблем за ширење заразе и то је нешто што је у фази решавања, обзиром да је идејни нацрт за Бујановац који обухвата и Прешево урађен сад очекујемо да се обезбеде средстава од седам милиона евра којим би се овај проблем решио“, рекао је Станковић.

Упитан да прокоментарише одлуку председника Националног савета Албанаца Рагми Мустафе да тужи министра Александра Вулина због употребе речи Шиптари којом их је увредио.

„Немамо права да се мешамо у рад правосудних органа и тужилаштва тако да очекујемо да ће они то решити на одговарајући начин и предвиђеном року“, рекао је Стефановић.

Извор: Еспресо.рс