Регион

МАЈКА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ ПОГИНУЛА ДОК ЈЕ СПАСАВАЛА МУЖА: Ивана (37) скочила у бунар, а онда се догодила незапамћена трагедија!

Иван Цигић, супруг преминуле Иване, у болници је у Мостару и није животно угрожен, док су Ивана и њен брат преминули у Дому здравља.

* Мајка четворо деце погинула

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Покушала да спаси супруга и брата из бунара

* Супруга је успела да спасе, брату није било помоћи

Мајка четворо деце вратила се по брата, па смртно страдала у ‘чатрњи’ заједно с њим. Успела је да спаси супруга. Наводно су погинули због отровних плинова у бунару.

Незапамћена трагедија у селу Добрковићи, засеок Цигићи, неколико километара од Широког Бријега у Херцеговини. Мајка четворо деце погинула је спашавајући из бунара мужа, којег су онесвестили плинови, и брата. Супруга је успела да спасе, али погинула је кад се вратила да спаси брата, којем није било помоћи.

Антонио Жељко (25) спустио се у бунар како би га очистио. Убрзо након тога изгубио је свест, а за њим је ушао, да му помогне, његов зет Иван Цигић (44), који је такође изгубио свест, али га је, говоре суседи породице Цигић, супруга Ивана Цигић (37) успела да га спаси.

Она се за њима спустила у бунар у којој је било још тридесетак центиметара воде, а мужа је успела да дигне изнад нивоа воде, па су успели да га извуку и спасе. Пре него што је дошла до брата, и она се онесвестила – јецајући је причала њихова комшиница.

Иван Цигић, супруг преминуле Иване, у болници је у Мостару и није животно угрожен, док су Ивана и њен брат преминули у Дому здравља након што су се лекари неуспешно борили за њихов живот. Иза Иване су остала малолетна деца – две ћерке и два сина.

Све се то догађало у петак око 17 сати. Одмах је позвана и хитна медицинска помоћ, а на место несреће стигла је и Горска служба спашавања, за коју је то била, како су рекли, једна од најтежих акција.

У 17.17 смо добили обавештење од ватрогасаца Широки Брег за хитним ангажманом у Добрковићима. Приликом чишћења бунара страдале су три младе особе. За 15-ак минута су пристигли први наши чланови, а недуго затим и остали, укупно седам чланова. С ватрогасцима Широки Бријег, уз помоћ маски са кисеоником, извукли су две особе из чатрње. Једну су већ извукли окупљени – саопштили су из широкобријешког ГСС-а додајући како су свих троје унесрећених по извлачењу давали знакове живота.

– С хитном медицинском помоћи покушали смо да их реанимирамо и унесрећени су пребачени до Дома здравља. Један од страдалих је члан нашег планинарског друштва, а друга особа је његова сестра. Јако тужан и потресан дан. Породици изражавамо најискреније саучешће – стоји у саопштењу ГСС-а Широки Бријег.

– Не дај Боже, никоме… Страшна трагедија… Не сећамо се нечег сличног… Боже, дај снаге породица да ове издрже – јецале су комшије настрадалих.

Бунар је пред њиховом старом кућом био дуго затворен. Породица Цигић живи у новој кући, поред те старе пред којом је бунар, а о узроцима страдавања се нагађа.

Истрага ће показати што се точно догодило: јесу ли се, зато што бунар дуго није отваран, накупили плинови који су их угушили или их је угушио плин из моторне црпке, која је испумпавала воду из бунара. Трећа је могућност су их плинови само омамили, због чега су изгубили свест и пали, а да је заправо прави разлог смрти утапање у тридесетак центиметара дубокој води.

Из МУП-а Западнохерцеговачке жупаније саопштили су како су тела превезена у мртвачницу у Мостар, а обдукција ће бити у недељу. Након тога ће се знати разлог смрти, а полиција и тужитељство још раде на расветљавању околности страдавања. Погреб ће најверојатније бити у понедјељак.

– Људи знају да се отрују метаном, амонијаком или угљен -моноксидом. Он је најгори, јер нема мириса и људи не осете да се трују. Не треба да прође ни минут да човек због тога умре. Нажалост, кад унутра крене један, крећу и други , те ту страдавају – појашњава за 24сата.хр Марјан Петровић, који има обрт за чишћење бунара.

Додаје како људи морају поштовати први закон резервоара за воду, а то је да он, где се вода користи за пиће, мора бити отворен с горње стране.

 

Извор: