Свет Србија

МАКРОН ПОДРЖАВА ПОДЕЛУ КОСОВА?!

Француски председник Емануел Макрон подржао би поделу Косова као евентуално коначно решење дијалога Београда и Приштине, пише француска новинска агенција „Франс прес“.

Према овим наводима, неизвесна је могућност покушаја решења сукоба разменом територија јер су по том питању подељени Париз и Берлин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Париз против Берлина
„Неизвесна је могућност покушаја решења сукоба разменом територија. Париз је отворен за тај приступ, док Берлин страхује да ће се тиме отворити Пандорина кутија национализама’
АФП

‘Париз је отворен за тај приступ, док Берлин страхује да ће се тиме отворити Пандорина кутија национализама’, истичу француски новинари уочи Макронове посете Србији 15. и 16. јула.
АФП даље наводи да ће друго осетљиво питање бити захтев Србије за улазак у Европску унију, јер је око тога Париз обазрив.

‘Председник Макрон подржава европску перспективу Балкана, али такође каже да ће то приступање да се догоди тек пошто се ЕУ претходно реформише, што су Срби врло добро разумели. Јелисејска палата сматра да успорена ЕУ због тешког функционисања са 28 земаља тренутно није у могућности да апсорбује ново проширење’, пише АФП, додајући да Макрон ипак долази у Београд са циљем да ‘поново учврсти ослабљене односе’ са Србијом.

„Париз и Београд такође треба да превазиђу непријатност насталу пропустом француског протокола 11. новембра прошле године на свечаности у Паризу поводом стогодишњице примирја у Првом светском рату 1918. године који је наљутио Србију.

Председник Александар Вучић био је смештен на другоразредну трибину, док је ‘председник Косова’ Хашим Тачи имао место на главној трибини са Емануелом Макроном, Доналдом Трампом и Владимиром Путином. Још једна несугласица било је одбијање француског правосуђа у априлу 2017. године да преда ‘косовског премијера’ Рамуша Харадинаја судовима Србије, где је оптужен за ратне злочине за време сукоба на Косову“, закључује агенција „Франс прес“.

Извор: Информер