Свет Србија

МИСЛИМ ДА ИМАМО ИМЕ УБИЦЕ ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА! Албанци немају појма! Вучић открио

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности поводом ситуације на Косову и Метохији и свакодневних притисака на Србе, након састанка са чланом Представничког дома конгреса САД Елиотом Енгелом, једном од највећих лобиста за независност Косова.

Све што су могли да ангажују, а то траје од убиства Оливера Ивановића, су урадили. Прилично, али не сасвим успешно јер је један део у Србији био спреман да се супротстави лажима. Лобирање и представљање да су жртве Албанци – нагласио је Вучић и додао да је ово предузето да би се протерало српско становништво са КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић каже да међународна заједница ћути из два разлога. Прво јер мисле да ће тако Албанци решити ствари, а друго јер су неки од њих од почетка у том сосу.

– Ми смо годину и по дана слушали различите оптужбе – казао је Вучић и додао:

– Дана 16. јанура убијен је Оливер Ивановић, наша питања за људе у међународној заједници су зашто привремене установе у Приштини нису прихватиле наше захтеве о истрази. Наше Тужилаштво је одговорило на све захтеве Приштине, а нама није одговорено – истиче Вучић.

Друго, питао је Вучић, зашто је требало осам месеци да се доставе снимсци са надзорних камера? Вучић каже да је Србија затражила да се доставе снимци камера у дужем временском периоду, и истиче да то нисмо добили.

– Треће питање је шта се дешава са снимком камера странке СДП. Најважнији снимак нисмо добили уз објашњење да камере нису радиле у време извршења дела – казао је Вучић и упитао зашто смо добили само клонове чаура после осам месеци.

Како каже, нисмо добили ништа, да би они могли да причају шта хоће.

– Зашто нам не кажу ко је ликвидирао и зашто је то урадио – упитао је Вучић.
Радоичић нема везе са убиством Ивановића
Председник Србије Александар Вучић је рекао да српски органи мисле да имају име убице Оливера Ивановића, и да Милан Радоичић није умешан у то убиство.

– Радоичић није цвећка, али ни на који начин није учествовао у убиству Ивановића – рекао је Вучић позивајући се на обавештајне податке.

11.15 – Вучић је навео да се обраћа због кампање која се води у домаћим и иностраним медијима, а тиче се ситуације на северу наше покрајине КиМ.

– Ситуација на северу КиМ је све тежа и како се то карактерише, веома сложена и комплексна. Тешкоће са снабдевањем Срба су почеле одмах са увођењем такси на робу из централне Србије, јер разумљиво је да транспорт због такси је морао да буде пребачен на алтернативне путеве. Када вам неко уведе таксе, он вам укида трговину. Досад је заплењено чак 16 камиона с робом, возачи камиона су привођени, пуцано је на комби… – каже Вучић.

– Три питања се постављају: зашто то Приштина ради, зашто то међународна заједница толерише и шта ми можемо да урадимо.

Председник Србије је објаснио да ако неком досад није било јасно то значи да ако вам неко наметне таксе 100 одсто то значи да вам је забранио да тргујете!

– Ситуација је изузетно тешка у КБЦ Косовска Митровица у којем нема великог броја лекова, раствора, антибиотика… као ни бројних намирница за болеснике попут намаза, пекарских производа, сардина… Слично је и у студентском дому у Митровици, у пекарама је стање такође тешко – рекао је Вучић наглашавајући да је шокиран речима Рамуша Харадинаја који је рекао да је „доста увоза силом…“

– Силом?! Замислите да сад неком кажете нема више аустријских или италијанских вода у Србији, у нашим радњама?! Хоћете да једете српску чоколаду и пијете српско млеко, е па не може… Мораћете да се навикнете да албанско – рекао је Вучић додајући да наши људи доле на северу само хоће да опстану на својим огњиштима.

– Нису јуче продали ништа, ни кило соли. Нико није хтео да им купи ништа, јер Срби су тиме доказали да неће њихове производе, неће да пију ваше млеко, хоће да пију своје млеко. Ситуација у Клиничко-болничком центру је посебно тешка и озбиљна, по речима председника, због дефицита основних медикамената и ретког снабдевања храном – рекао је Вучић.

Разговарао сам са Енгелом. Познато је да је он велики заговорник независности Косова, али имали смо коректан разговор, без обзира на разлике у ставовима.

– Наше позиције су различите по питању нашег односа по питању КиМ. Он је један од најзначајнијих заговорника независности Косова. Имали смо конкретан разговор и причали о томе колико је важно да наставимо дијалог. Надам се да ће његове поруке Приштини допринети убрзаном наставку дијалога. Разговарали смо и о случају браће Битићи, о НАТО агресији свако из свог угла али на цивилизован и пристојан начин – рекао је Вучић.
Конгресмен Енгел је један од најактивнијих и „најтврђих“ албанских лобиста у Вашингтон.

Вучић и Енгел већ су се срели, у фебруару ове године, током 55. Минхенске конференције о безбедности, када се председник Србије састао са делегацијом америчког Конгреса, у којој је, како су медији пренели, био и Енгел, као председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.

Извор: Информер