Србија

„МИСТРАЛ“ МОЖЕ ДА СТИГНЕ СВАКИ АВИОН у ниском лету! Србија набавила застрашујући ПВО који ЛЕТИ КАО МЕТАК!

Набавком француског ПВО система „мистрал 3“ Србија добија веома ефикасно средство за мале висине који са нестварном брзином од 930 метара у секнуди или 2,7 маха може да стигне сваки авон у ниском лету, сложни су војни аналитичари.

Можда и највреднији од 22 документа које су Србија и Француска потписале приликом званичне посете француског председника Емануела Макрона Београду је споразум о куповини ПВО система „мистрал 3“ и његовој интеграцији на систем „ПАСАРС“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија од Француске купила 18 система „мистрал 3“ са 50 ракета.

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански нагласио је да је после 30 година то прва ракета коју набављамо од неке западне земље, пошто смо последњи пут крајем осамдесетих купили ракете „маверик“ од САД.

– „Мистрал“ је реакетни ПВО систем за мале висине, а Србија добија најновију верзију која иде више од шест километара у даљину и више од три и по километара у висину. Има бојеву главу која је неосетљива на ометање, руководи се топлотним извором са авиона, односно гађа мотор летелице – објашњава Лазански.

Како каже, то је пре свега курсна ракета.

– „Мистрал“ може да гађа авион и у доласку и у одласку, а не само да чека да авион окрене издувне цеви мотора, па да га онда гађа. Бојева глава ракете способна је да избегне ометање помоћу ласера и инфрацрвених мамаца – подвлачи Лазански.

Специфичност „мистрала“ је што има невероватну могућност заокрета и мењања путање, такозвани 30Г.

– Не знам да ли било која ракета у овом домену има ту врсту могућности заокрета. „Мистрал“ има и фантастичну брзину: 930 метара у секунди, што је готово брзина пиштољског-пушчаног метка. Дакле, може да стигне сваки надзвучни авион у ниском лету – наглашава Лазански.

На сајту Танго сиx подсећају да је набавка „мистрала“ прва куповина, како кажу, било каквог ракетног система ПВО у последњих 25 година.

– Војска још од 1994. године, када су испоручене прве количине руских лаких преносивих ракетних система 9К310 Игла-1 (НАТО ознака СА-16 Гимлет) није добила нови тип ПВО система.

Артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС ће сасвим сигурно ући у састав трупне односно ПВО Копнене Војске у којој би требало да замени лаке мобилне ракетне системе ПВО 9К31М Стрела-1М (НАТО Ознака СА-9 Гаскин) који се налази у наоружању још од 1975. године – подвлаче на овом сајту.

Према првим најавама, интеграција „мистрала“ на српски „ПАСАРС“ би се остварила тако што би Французи обезбедили модуле система, односно „електронске кутије“, електричне и друге инсталације за пренос сигнала и података.

На „ПАСАРС“ би ишле две ракете система „мистрал“, потом француска ИЦ камера и систем „свој-туђ“.

Извор: srbijadanas.com