Регион

НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА ОДЈЕКНУЛА РЕГИОНОМ: Пада власт у Црној Гори после 30 година?! Напад на СПЦ Милу дошао главе!

Најновија истраживања јавног мњења у Црној Гори показала да је пројекат „црногорске цркве“ практично пропао. Највећу подршку народа, од свих институција, ужива СПЦ.

Брод којим Мило Ђукановић, председник Црне Горе, неприкосновено управља три деценије изгледа да је почео да тоне. Први пут после толико времена бележи се његов пад популарности, али и партије на чијем је челу, показало је последње истраживање ЦЕДЕМ-а. За црногорске прилике – „чудо невиђено“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окидач за пад рејтинга Ђукановића био је напад на Српску православну цркву и најава отимања цркава и манастира који су вековима у власништву Митрополије црногорско-приморске и њених епархија у Црној Гори. Баш као и његова најава „обнове“ канонски непризнате „Црногорске православне цркве“.

Ђукановићев брод накривиле су и афере „Коверта“, „Атлас“, али и првостепена пресуда оптуженима за „државни удар“, док је уље на ватру долило скандалозно понашање прве саветнице амбасадора Црне Гору у Турској Мирне Никчевић која се на свом фејсбук-профилу обрушила на СПЦ, њено свештенство, као и на вернике, српски народ. Али и последњи скандалозни објављени аудио-снимци Милових блиских сарадника, па чак и супруге Лидије.

– Док Мило пада, расте поверење у Српску православну цркву! Реч је о институцији која ужива највећу подршку народа. И сада прича о „Црногорској православној цркви“ пада у воду. Цркву чине верници и свештенство и поверење које се гради годинама и вековима, док ове друге нема нигде. То је за Црну Гору значајније од пада рејтинга Мила Ђукановића и његовог ДПС-а – каже политички аналитичар професор др Срђан Вукадиновић.

Он сматра да је пад поверења у Ђукановића реакција грађана на његов скандалозни однос према Митрополији црногорско-приморској, али и на предложени Закон о слободи вероисповести. Вукадиновић оцењује да ће ДПС покушати да из ових потреса изађе без ожиљака, јер би је све друго водило у пропаст.

– Српска православна црква ужива највеће поверење народа и оно се градило вековима. И сва прича против ње за Мила и ДПС показала се контрапродуктивном. Држава може донети закон о верским институцијама и заједницама, али не може се мешати у ствари које су неспорно духовне – закључује професор Вукадиновић.

ПРЛАИНОВИЋ ПОТПИСАО ПЕТИЦИЈУ

Прослављени српски ватерполиста Андрија Прлаиновић, који је родом из Херцег Новог, потписао је у недељу петицију против отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Прлаиновић је петицију потписао у Саборном храму Светог Спаса у херцегновскомнасељу Топла, где је боравио са породицом, саопштено је из Црквене општине Херцег Нови.

У саопштењу се додаје да је Прлаиновић показао како се бори за своју репрезентацију и свој народ и да његово име са поносом изговарају Срби из Црне Горе, пренела је агенција Срна.

Српска православна црква у Црној Гори организовала је потписивање петиције којом се од црногорске владе захтева повлачење спорног предлога закона о слободи вероисповести.

 

Извор: Новости/ Ало