Регион

НЕМАЦ ЗАПЕНИО, УПРО ПРСТОМ НА СРБИНА! „Због њега је у опасности цела Балкан, али и цела Европа, а тек ПИСМО КОЈЕ ЈЕ ПОСЛАО“

Босна и Херцеговина је у тешкој кризи која би могла да има тешке последице, како за Западни Балкан, тако и за читаву Европу, упозорава у ауторском тексту за ДW бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг, који јединог кривца за све то види у актуелном председавајућем Председништва БиХ, Милораду Додику.

Шварц Шилинг каже да се неки сигурно питају да ли је ситуација тако тешка или се ипак претерује, а да је његов одговор, нажалост: “ Да, ситуација је заиста тешка!“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако се Запад и даље буде задовољавао улогом посматрача, земља ће се распасти и то ће имати тешке последице за читав Западни Балкан, али и за Европу“, тврди Шварц Шилинг.

Проблем види у Миларду Додику за којег каже да је „екстремни српски националиста који се искључиво руководи наводним српским интересима, при чему прелази преко интереса заједничке државе не обазирући се какву јој штету тиме наноси.

„Додик сам отворено каже да се не осећа као председник Босне и Херцеговине, која за њега у стварности уопште не постоји, већ да само заступа интересе српског народа“, каже Шварц Шилинг и тврди да је Додик тај који спречава формирање владе тако што је одлуку једног од својих претходника Небојше Радмановића прогласио неважећом и превазиђеном.

Реч је, прецизира, о Годишњем националном програму („Аннуал Натионал Программе“), који је предуслов за пут у НАТО, за који је, како каже, Додик својој националистичкој партији Савез независних социјалдемократа (СНСД) у Републици Српској наложио да донесе одговарајућу одлуку, која је у супротности са ранијим одлукама српских представника и коју РС истиче као предуслов за формирање владе.

С обзиром на то да партије у другом и већем ентитету, Федерацији БиХ, не желе да дозволе такво недемократско и антипарламентарно понашање, влада не може да буде формира, што за последицу има апсолутну политичку стагнацију, каже Шварц Шилинг и подсећа да је од почетка јула немогуће донети одлуку о усвајању буџета тако да нико не зна како ће се од 1. јула исплатити плате чиновницима и државним службеницима.

Последњи дан када је Парламент БиХ могао да изабере делегате за Парламентарну скупштину Савета Европе био је 24. јун 2019.

„Ни до тог избора није дошло. Разлог није био пропуст Парламента БиХ, већ разлог лежи у партији СНСД чији је председник Додик. Посланици СНСД намерно се нису појавили на седници и тиме су онемогућили избор делегата за Савет Европе“, пише Шварц Шилинг.

Указује да је Босна и Херцеговина тренутно једина земља Европе која неће бити заступљена у Парламентарној скупштини Савета Европе, те да се све то се дешава у земљи која на свом путу ка ЕУ мора да испуни посебно много задатака и обавеза.

При том је ово само мали пресек догађања у протекле четири седмице, пише Шварц Шилинг не пропуштајући прилику да помене и, како каже, „згодно“ писмо председника Додика одлазећој амбасадорки СР Немачке у БиХ Кристијани Хохман, којим ју је обавестио да не жели да је прими у опроштајну посету.

Извор: Тањуг; Д.К.