Србија

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ЕКСПЛОДИРАЛИ! Дојче Веле преноси као ударну вест! Људски животи у опасности због ХАРАДИНАЈА!

Фото: Јутјуб

Оптужбе за ратне злочине и мафијашке активности дуго прате Рамуша Харадинаја који је у Хагу двапут ослобођен, након што су сведоци неразјашњено гинули, пише данас немачка штампа, постављајући питање да ли ће сада ситуација бити другачија.

“Рамуш Харадинај је уметник политичког преживљавања“, пише берлински Тагесшпигел.

Loading...

„Без обзира да ли су у питању ратни злочини или мафијашке активности – некадашњем команданту ОВК никада ништа није доказано. За сада“, наводи лист.

Већина немачких медија пренела је да је косовски премијер изненађујуће поднео оставку након што је добио позив Специјалног суда за злочине ОВК у својству осумњиченог и требало би да буде испитан у Хагу следеће седмице.

“Харадинај већ има турбулентни историјат односа са Хашким трибуналом“, пише даље Тагесшпигел. Тај суд га је двапут – 2005. и 2011. године -оптужио због ратних злочина.

“У оба случаја је ослобођен. Упадљиво је при томе било што су бројни сведоци гинули на делимично неразјашњене начине“, додаје лист.

Швајцарски “Ноје цирхер цајтунг” подсећа да се бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте и у својој биографији жалила на “масивно застрашивање сведока које је онемогућило ваљано извођење доказа“.

“Отворено је питање да ли ће нови суд боље изаћи на крај са овим проблемом. Двадесет година након догађаја свака оптужница почива скоро искључиво на исказима сведока. Скепсу буди то што млада институција има већ трећег главног тужиоца, али још ниједну оптужницу“, закључује угледни швајцарски лист.

Портал хамбуршког недељника “Цајт” подсећа да су бивши команданти ОВК Рустем Мустафа Реми и Сами Луштаку у јануару већ морали да се појаве у Хагу.

“Косовски медији извештавају да би већ током године могле да буду подигнуте прве оптужнице. Има спекулација да би Харадинај као и председник Хашим Тачи и председник парламента Кадри Весељи могли бити оптужени“, наводи “Цајт”.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг

Loading...
loading...
loading...