Свет

ОД МАРТА СТУПА НОВ ЗАКОН! Да не би било још више МРТВИХ, сви ће морати код лекара да ураде ОВО!

Фото: Pixabay.com

Сада је и званично! Немачка влада прихватила је предлог министра здравља Јенса Шпана о увођењу обавезне вакцинације против малих богиња, а поменути закон ће ступити на снагу у марту наредне године.

* Мале богиње однеле су на хиљаде и хиљаде живота у Европи

* Србија је била на другом месту по броју оболелих

* Епидемији допринели ставови антивакцинаша у Србији

Убудуће, сва деца у Немачкој мораће да буду у потпуности вакцинисана против богиња пре него што крену обданиште или јаслице.

Обавезна вакцинација важиће и за особе које раде у таквим установама, као и у смештајима за избеглице и медицинско особље. Деца која нису вакцинисана моћи ће да буду одбијена за упис у јаслице и обданиште, а родитељи који одбијају да вакцинишу децу, према нацрту закона, могу бити кажњени новчано износом до 2.500 евра.

Од обавезе вакцинације искључене су само особе које из медицинских разлога не подносе никакве вакцине и сви који су рођени пре 1970. године, пошто је, према истраживањима, велика вероватноћа да су прележали богиње, те су тиме стекли имунитет.

Експерти у Немачкој указивали су на ниску стопу вакцинисаности грађана, будући да је за искорењивање ове болести неопходно да 95 одсто становништва буде вакцинисано.

Иначе, број случајева малих богиња у Европи утростручио се прошле године, а међу „рекордерима“ је и Србија, показују подаци Светске здравствене организације.

Како наводе, у Европи је 2018. било 82.596 оболелих од малих богиња, што је рекордна бројка у овој деценији. Иако се повећава број вакцинисаних, из СЗО истичу да то није довољно да се спречи ширење вируса у многим земљама.

Највећи број забележених случајева малих богиња у 2018. имала је Украјина – чак 10 пута више од другопласиране Србије.

У првих шест месеци прошле године Украјина и Србија су такође били на врху, само што је Србија та која је била на првом месту по броју оболелих.

Мале богиње су веома заразна болест која може да доведе до озбиљних здравствених компликација, међу којима су упала плућа и мозга.

Такође, да није било антивакцинаша, већ за две године мале богиње биле би потпуно искорењене, па вакцинације уопште не би било у Србији.

Извор: Ало