Регион Србија

Однос Србије и Црне Горе није као пре: Ђукановић о „варницама“ између Београда и Подгорице!

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Није било тако давно када су и са једне и са друге адресе стизале поруке о одличним међудржавним односима, да би данас могли да закључимо да они више нису тако добри као што су били у претходном периоду – казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да односи са Србијом и председником Александром Вучићем нису захладили, али нису као што су били раније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нису захладили наши односи. Састанака званичних и незваничних има, мало више је било незваничних и није било тако давно, постоји комуникација – казао је Ђукановић у интервјуу за БН ТВ. Он је, ипак, признао да је дошло до промене у тим односима.

Он је оценио да „није било тако давно када су и са једне и са друге адресе стизале поруке о одличним међудржавним односима, да би данас могли да закључимо да они више нису тако добри као што су били у претходном периоду“.

Разлог види у томе што је отворен простор за обнову, како каже, веома погрешних, накарадних теза које су током деведесетих довеле до угрожавања виталних вредности свих народа који су живели на простору бивше Југославије. Упитан на које тезе мисли, каже да постоје амбиције одређених држава у региону да уређују права својих сународника у другим државама.

– То је био разлог за рат деведетих и то је родило погубне идеје које су довеле до рата – рекао је црногорски председник.

Што се тиче признања Косова, Ђукановић каже да је ту одлуку донела суверена држава Црна Гора на основу процене онога што су регионални интереси.

– Наша процена је да је најважнији регионални интерес стабилност. У складу с тим смо закључили да нећемо допринети стабилности ако жмуримо пред реалношћу. Ту одлуку смо донели не желећи да радимо на штету Београда или у корист Приштине – казао је Ђукановић и навео да је о томе упознао и тадашње званичнике у Београду.

Упитан да ли се више чује са Вучићем или са Хашимом Тачијем, Ђукановић је одговорио са Вучићем, и то много чешће, додајући да су то пријатељски разговори. Према његовим речима, то су разговори два државно одговорна човека у којима се разликују по одређеним питањима, што је прихватљиво зато што се подразумева да обојица покушавају да примарно воде рачуна о интересима државе коју представљају.

– Наравно, са свешћу да никада не можете апсолутизовати интересе једне државе и да морате водити рачуна да они буду компатибилни са оним што нам је заједнички регионални интерес, а то је стабилност – закључио је Ђукановић.

Извор: Телеграф