Свет

ОПШТА ПАНИКА У БРИТАНИЈИ! ПРОЦУРИО ТАЈНИ ДОКУМЕНТ! Краљевство се распада на четири дела!

Постоји „реалан ризик“ распада Уједињеног Краљевства, при чему би све четири нације кренуле својим путем у случају „брегзита“ без споразума, пише Фајненшел тајмс.

Притом, то није њихова процена већ јер реч о документу који је представљен британској влади. Дејвид Лидингтон, неформални заменик премијерке у оставци Терезе Меј, известио је о том истраживању чланове кабинета у самом финишу борбе између Бориса Џонсона и Џеремија Ханта за место челника Конзервативне странке и последично британског премијера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ФТ није објавио кад је влада извештена о овим закључицима, али је индикативно да је ФТ добио увид у документ управо на дан (уторак) дебате између Џонсона и Ханта. Први је заговорник изласка из ЕУ без договора, док други сматра да би то био само ултимативни потез.

Шкотска

— покрет за независност представља „важан и ургентан политички изазов” који би се могао да повец́а уколико Шкотска национална странка (СНП) осигура вец́ину на изборима за локални парламент 2021. године

Велс

— растућа подршка локалној странци Плаид Кyмру потврђује да „не можемо да будемо спокојни кад је реч о односу Велса према Унији и независности“.

Северна Ирска

— за Лондон посебно забрињавајуће делују захтеви за „гласањем о граници“, што би могло да доведе до уједињења Ирске. На умерене гласаче у Северној Ирској посебно привлачно делује друштвена либерализација у Републици Ирској (укинут стари закон о абортусу, истополне заједнице, смањен утицај Католичке цркве на друштвена питања). „’Брегзит‘ без споразума, који би тражио да се нужно уведе директна управа Лондона над Северном Ирском, само би додатно заоштрио ситуацију“.

Енглеска

— последња истраживања показују да су Енглези постали индиферентни према Унији. То се посебно односи на енглеске члановима Конзервативне странке: 63 одсто њих прихватило би независност Шкотске као цену за „брегзит“. Реч о првој јавно потврђеном документу који говори да би директна последица „брегзита“ могао бити распад Уједињеног Краљевства.

Ситуација са Шкотском није новост: Никола Старџон, прва министарка, више пута је јасно рекла да Шкотска национална партија (СНП) чека да процес „брегзита“ заврши, а да ће одмах затим покренути кампању за нови референдум о независности. Нови референдум би требало да се одржи и пре следећих избора.

Подршка у јавности за такав корак је око 65 одсто. Лабуристи су у више наврата рекли да ће, ако буду на власти, онемогућити референдум. Међутим, СНП већ тражи правне кораке којима ће моћи да се томе супротстави.

Новост је ситуација с Велсом, који је све досад био сматран чврстим упориштем заједништва. Али, ситуацију је каталисала одлука Форда да затвори фабрику, као и неких других компанија. А и спознаја да ће пољопривредници остати без субвенција из ЕУ. Посебно је осетљива Северна Ирска. Разлози који су изнети пред британску владу показују да је ситуација озбиљна: ни Белфаст ни Даблин не желе границу.

 

Извор: Ало.рс