Србија

Оптужили Харадинаја да је учествовао у убиству 30 Срба и Рома!

Од тада, са подручја јужне српске покрајине, протерано је 250.000 Срба, због тога јер су Срби.

Бесконачни рат“ је италијански документарни филм чије је премијерно приказивање било 2008. године, управо када је тзв. Република Косово прогласила независност. Аутор Рикардо Иакона прати последице интервенисања НАТО-а на подручју Косова и Метохије, од њиховог уласка на ту територију па у наредних девет година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иакона је показао детаље етничког чишћења Срба на подручју КиМ, а које је започело 1999. године, када је НАТО са УН преузео контролу над Косовом.

Од тада, са подручја јужне српске покрајине, протерано је 250.000 Срба, због тога јер су Срби.

Српске куће су спаљене, поседи девастирани, православне цркве уништене, а поштеђене нису биле ни оне најстарије и највредније. Православна гробља су оскрнављена и прекопана, рушена су читава насеља само да би се Срби, који на том подручју живе вековима, спречили да се икада врате.

У свом филму, Иакона наводи и умешаност Рамуша Харадинаја, кога сведоци оптужују да је наредио и физички учествовао у убиству 30 особа чији су остаци пронађени у језеру. Он наводи да су све особе биле цивили и да је највећи број жртава српског порекла, а да су неки од њих били Роми. Између осталог он је посетио и кућу за коју наводи да је у власништву породице Харадинај, у којој су, према сведочењима, жртве мучене и испитиване.

Део филма посвећен је и интервјуу са Даутом Харадинајем, братом Рамуша Харадинаја, кога аутор пита о сведоцима и претањама којима су били изложени, као и притисцима због којих су се повукли.

– Не знам, то је део судског процеса, ја само знам да је он из сваке судске расправе изашао као победник – рекао је Даут Харадинај.

КОСОВО ПОСТАЛО МАЛА КОЛУМБИЈА

Аутор открива и опсежну трговину дрогом и оружјем, а чак 80 процената хероина у Европу долази управо путем који се протеже од Косова преко Северне Македоније, Бугарске, Турске све до Авганистана.

Бројеви су запањујући, чак 80 одсто дрога произведених у Авганистану на путу ка Европи пролази кроз „ослобођено“ Косово. Он се бави и богатством које је стечено од трговине дрогом, што је чланове албанске мафије учинило моћнима како код куће, тако и у иностранству. Тако, наводи аутор, они могу да поткупљују политичке странке које се сада налазе на челу тзв. Косова.

Аутор филма осврнуо се и на производњу и дристрибуцију лекова која се одвијала, како је навео, испред војника НАТО-а и УН-а, као и међународне заједнице, која није чинила готово ништа да се тако нешто заустави.

КО ЈЕ РИКАРДО ИАКОНА?

Рикардо Иакона је италијански новинари и тв водитељ, након дипломирања на Универитету у Болоњи радио је као помоћник редитеља на телевизијским и филмским пројектима. Године 1987. Почео је да ради за телевизију “РАИ Тре” на којој је и приказан велики број његових документараца.

Истраживачки пројекти Рикарда Иакона су углавном друштвено ангажовани које карактерише и снажан лични доживљај и став. Његове репортаже се дефинишу као “емотивни извештаји”.

Један од његових најуспешнијих пројеката је филм Хлеб и политика, који је емитован у три наставка, а описује политику новог миленијума у три различита контекста – град, регион и парламент.

Припремајући овај филм Иакона је прешао неколико територија: Србију, њену јужну покрајину Косово и Метохију, Северну Македонију, Турску и Авганистан.

Извор: Телеграф