Свет

ПАКАО ЈЕ СИШАО У ИЗРАЕЛ: Нећете веровати колико је измерено у Содому!

Топлотни талас који је ове недеље захватио Израел достигао је врхунац у среду у Содому, крај Мртвог мора где је температура износила 49,9 степени Целзијуса, пренели су данас израелски медији.

То је највиша температура икада забележена од оснивања јеврејске државе 1948. године и друга највиша икада забележена у том подручју откако је почело бележење временских прилика 1920-тих година за време мандата Велике Британије, саопштила је Метеоролошка служба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највиша забележена температура у Израелу износила је 54 степени Целзијуса 1942. године у кибуцу (комуни) Тират Цви на северу Долине Јордана.

Иако је екстремних температура било и у недавној прошлости, нови рекорд показује да су глобалне климатске промене и отопљавање утицали на просечне температуре, као и оне екстремно високе, саопштила је Метереолошка служба.

Та служба очекује да ће се отопљавање наставити и да ће бити више екстремних температурних таласа и нових рекордно високих температура.

Овај топлотни талас је захватио читав Израел и није био карактеристичан за јул.

Избили су пожари на више места у земљи и становници неких подручја су евакуисани.

Влажност је била веома ниска од 10 до 25 проценета чак и на обали мора. Више метеоролошких станица је забележило своје рекордне температуре за јули и у приобаљу и у копненом делу. Они су забележили степен до степен и по више у односу на такође рекордну прошлу годину.

Тако топло време дуж обале Средоземног мора је заправо ретко и догађа се једном у пет до десет година, али у последњој деценији је све чешће, сваке две до три године.

Извор: Курир/ Тањуг