Србија

ПЛАКАО ЗБОГ ЈЕДНЕ СРПКИЊЕ: Џонсон, премијер Велике Британије није могао да сакрије сузе! Због оног што се догодило осећао КРИВИЦУ!

Остало је упамћено његово жестоко противљење бомбардовању Србије

Видео сам уништене животе и породице уништене бомбардовањем, видео сам цивиле који жале за својим најближима које је убио НАТО.

Плакао сам над судбином деце и када је погинула трогодишња Милица Ракић у Батајници, коју је убио гелер НАТО бомбе.

Овако је пре две деценије писао Борис Џонсон, тада дописник британског Дејли Телеграфа, који је пре неколико дана изабран за премијера Велике Британије.

Остало је упамћено његово жестоко противљење бомбардовању Србије, које се није променило ни много година касније. Осим као извештач, у Србију је дошао поново 2016. године као шеф британске дипломатије. Ни тада није увијено и дипломатски говорио о српским жртвама током НАТО бомбардовања, напротив.

– Сећам се да сам у Београду писао неке веома љуте чланке о начину на који је НАТО тај рат водио јер сам искрено мрзео методе које су коришћене. Презирао сам бомбардовање са 30.000 стопа, што ми се чинило окрутним – подсетио се пре три године Џонсон периода бомбардовања Србије, што је наишло на осуду његових политичких противника у Великој Британији.

Ајриш Тајмс пренео је део текста о Милици Ракић који је Џонсон написао 1999. године:

– Наравно, није било намерно. Али може се рећи да је било намерно да је НАТО испалио бомбе са 15.000 стопа (око 4,500 метара) свестан да ће цивили бити убијени. Разлог зашто тако високо лете је тај да се овај рат заснива на моралној рачуници која каже да животи југословенских или албанских цивила вреде много мање од живота савезничких војника и авијатичара – навео је садашњи британски премијер.

Није тајна да је Џонсон српског председника Александра Вучића упознао у Лондону 2014. године, и да је две године касније, на његов позив дошао у Београд где је срдачно и пријатељски дочекан. Вучић је више пута истицао и да је прочитао Џонсонову књигу “Фактор Черчил”, из које је много научио о доношењу политичких одлука.

 

Извор: Српски телеграф/ Ало.рс

loading...
Loading...