Свет Србија

ПЛАТА 3.300 ЕВРА: Немачка вапи за медицинским радницима из Србије, више не траже ни диплому! Ево шта је потребно!

Одлазак медицинских радника из Србије и региона у земље Европе, посебно Немачку, могао би да се додатно повећа, јер су послодавци из те земље почели да траже и раднике без искуства, па чак и без нострификоване дипломе.

Овај тренд посебно је изражен када је реч првенствено о медицинским сестрама и техничарима, којима се сада у огласима регрутних кућа нуди посао и само са дипломом, положеним стручним испитом и познавањем језика. То потврђују и многи огласи у којима послодавци из иностранства траже медицинске сестре и техничаре са радним искуством или без њега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Углавном је реч о реномираним групама клиника или појединим локалним клиникама, као и домовима за негу старијих и немоћних лица, те особа са посебним потребама, док се ређе ради о кућној нези.

Такође, они који одлуче да оду могу, а и не морају да имају нострификоване дипломе, само што им од овог детаља зависи износ плате. Наиме, бруто плата без признате, односно нострификоване дипломе у Немачкој се креће од 2.000 до 2.400 евра.

С друге стране, бруто плата са признатом дипломом износи од 2.500 до 3.300 евра. Уз ове плате, наравно, иду редовни додаци, а код свих послодаваца осигуран је привремени или трајни повољан смештај, наводи се у огласима. Оваква обећања мотивишу многе медицинаре да одлазе у Немачку, првенствено због неупоредиво веће плате.

Светомир К., медицински техничар, каже да је за посао већ конкурисао у једној немачкој клиници.

– Кад ми се указала ова прилика, ни тренутак нисам размишљао, одмах сам прихватио. Тамо бих месечно могао да зарадим више од 2.000 евра. Посебна погодност је то што послодавац обезбеђује смештај и то по веома повољним условима, сређује признавање дипломе и нуди могућност усавршавања, а све што траже су школа и језик – истиче он.

У прилог лакшем одласку у Немачку иду и недавне измене закона који регулише усељавање стручне радне снаге из земаља ван ЕУ, који је немачки Бундестаг недавно усвојио, а које на снагу ступају почетком следеће године.

17.000 неговатеља, медицинских сестара и техничара недостаје Немачкој

Нови закон се не односи само на врхунске стручњаке него за све оне који пронађу запослење “које одговара њиховој квалификацији”. И то за сва занимања, а не само за она које немачка Агенција за запошљавање прогласи дефицитарним, као што је то био случај до сада.

Онима са стручном квалификацијом сада је омогућено и да пре самог запослења дођу у Немачку како би овде тражили посао. Тај боравак је ограничен на шест месеци, а услов је да особа може да се сама издржава. Немачки послодавац више не мора ни да доказује да није могао да нађе таквог радника у својој земљи. Закон предвиђа и лакше признавање страних стручних диплома.

800 медицинских сестара годишње оде из Србије, подаци су синдиката.

Бонус ако доведу још радника

Немачке клинике кубуре са медицинским кадром па су зато спремне и да часте лекаре који регрутују колеге или техничаре да дођу код њих.

– Невероватан је мањак медицинских сестара и неговатеља, због чега се ти људи релативно лако запошљавају, а болнице и старачки домови траже их на све могуће начине. Ако људи које смо довели прођу пробни рад од шест месеци, добијамо бонус на плату од 2.000 евра – испричао је лекар који живи и ради у Улму.

 

Извор: Блиц.рс/ Ало.рс