Србија

ПОКРЕНУТ ДОМИНО ЕФЕКАТ! Готово је са НЕЗАВИСНОШЋУ КОСОВА! Након данашње вести, још НАЈМАЊЕ 6 ДРЖАВА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ!

Централноафричка Република је 14 земља која је или повукла или суспендовала или прецизирала свог став да не признаје Косово, изјавио је јутрос министар спољних послова Ивица Дачић.

Гостујући на РТС, Дачић је показао званичну ноту коју је синоћ добио од те земље, а коју је посетио прошле године где је разговарао са тамошњим председником.

Дачић је указао да Приштина тврди да је ЦАР признала Косово, а да је током његове посете тој земљи прошле године њен председник изразио чуђење због тога.

– После мог захтева они су направили малу истрагу да ли постоји одлука или не у ЦАР и кажу да не постоји никакав став којим ЦАР признаје Косово. Да они не могу да заступају различиту позицију од међунродног права да се залажу за дијалог и да подржавају основне вредности и суверенитет за све земље, а за републику Србију посебно – рекао је Дачић.

– ЦАР је 14 земља која се на такав начин изјаснила. Косово је тврдило да има 116 земаља које признају, сад могу да кажем да је тај број пао испод 100. Циљ нам је да то буде испод половине чланица УН – рекао је министар.

Ово је 14. земља која је повукла свој став о признавању Косова, односно прецизирала га, рекао је Дачић.

То су до сада учинили и Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

Дачић је најавио да постоји још једна земља која је донела одлуку о повлачењу признања, али већ месец-два не жели то да објави да не би иритирала међународну заједницу.

Посетимо, Дачић је недавно најавио и да ће до краја године још најмање шест држава повући признање.

– До краја године ће још најмање шест држава повући признање. То је важно зато што они кажу да је све готово, да их је признало 116 земаља. Е, важно је да ми покажемо да није готово и да морају да преговарају са Србијом. Да би се постигли резултати, мора се бити посвећен у неговању добрих односа са тим земљама –То је важно зато што они кажу да је све готово, да их је признало 116 земаља. Е, важно је да ми покажемо да није готово и да морају да преговарају са Србијом. Да би се постигли резултати, мора се бити посвећен у неговању добрих односа са тим земљама – каже Дачић.

 

Извор: Ало.рс