Србија

ПОСКУПЕЛА ПУТАРИНА! Усвојен нов закон! Погледајте колико ћете морати да искеширате од Београда до Ниша!

Фото: Јутјуб

Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто. Према ранијим најавама нови ценовник би требало да ступи на снагу 15. јула.

Цену путарина Влада је повећала како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева и делимично се постиже усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбеди реалне трошкове одржавања, развоја и ценовник за возаче камиона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путарина од Београда до Новог Сада сада ће коштати 235 динара уместо досадашњих 210. За деоницу од Београда до Суботице возачи аутомобила платиће 627 динара, уместо 560, а од Београда до Ниша путарина ће бити око 900 динара (896), уместо тренутних 800.

Они који крећу на летовање у Грчку мораће за деоницу од Београда до Прешева да издвоје 985 динара, уместо 880, док ће возачи који се упуте ка Бугарској за коришћење аутопута до Димитровграда спремити око 120 динара више него раније, јер ће путарина са 990 динара поскупети на 1.108 динара. Пред вама је нови ценовник путарина за аутомобиле кроз Србију и ценовник за возаче камиона.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у расправи да је 2019. година кључна и можда најважнија за развој инфраструктуре у последњих 70 година. Мали је казао да ће почети радови на изградњи такозваног Моравског коридора дужине 110 километара којим се повезује Чачак, Краљево, Крушевац, Појате, а који је важан за даљи развој централне Србије, да ће градити четири или пет нових ауто-путева.

Он је додао да на српским ауто-путевима има све више аутомобила, наводећи да је 2018. године прошло 53. 700 возила, што је за 45 одсто више него 2014. године. Директор Путева Србије Зоран Дробњак је више пута од Владе тражио поскупљење путарина. Одговор је све до маја ове године био негативан, а интересантно је како је Дробњак на крају успео и да придобије Вучића и добије тражено.

Дробњак је више пута изјављивао да не одустаје од поскупљења путарине јер годишње недостаје 100 милиона евра за одржавање путева.

„Наше је да тражимо од владе, односно од председника, послаћемо допис и Министарству финансија и Министарству грађевинарства“, више пута је истицао Дробњак током претходних годину и по дана.

 

Извор: Ало.рс