Србија

ПОСЛЕ ОСТАВКЕ ХАРАДИНАЈА, ПУНА ПРИПРАВНОСТ: Американци објавили: Спроводимо Резолуцију 1244 у сарадњи са Војском Србије!

Пуковник америчке војске Роберт Хјуз нови је командант Мултинационалне бригаде Исток и војне базе Бондстил код Урошевца, након што је дужност на данашњој церемонији преузео од претходни команданта Роја Макарега, који је поручио да је у претходних девет месеци имао одличну сарадњу са Војском Србије.

РТК2 на српском језику наводи да је примопредаји дужности присуствовао и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да ће америчким војним снагама на Косову у наредних девет месеци командовати пуковник Хјуз. Он предводи 44. пешадијску бригаду Националне гарде државе Њу Џерси, која је заменила војнике Националне гарде Хаваја.

Нови камандант Бондстила рекао је да мисија америчке војске остаје иста – да обезбеди сигурност и слободу кретања за све грађане на Косову.

„Одлучни смо у намери да спроводимо мандат на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и војно-техничког споразума. Војници Кфора су јединствени и посвећени мисији са нашим мултинационалним партнерима, у корист институција и народа на Косову“, рекао је Хјуз.

Наводи се да је КФОР најдужа војна НАТО операција, а њен командант Лоренцо Д’Адарио поручио је да је сваки војник важан за будућност Косова.

„Радимо веома важан посао, а то је осигурање безбедног окружења на Косову. То је предуслов дијалогу и политичком дискурсу, који ће омогућити одрживо решење. Наш посао понекад упоредим са водом која тече из славине, оног момента када приметите да воде више нема, тада схватите колико вам је битна“, поручио је командант КФОР.

Претходни команадант Бондстила Макарег изјавио је за РТК2 да завршава веома успешну мисију на Косову и захвалио се свима на сарадњи.

Наводи се да је Макарег одликован медаљом за заслуге америчке војске.

„У претходних девет месеци спровели смо више од 2.000 патрола и имали смо важну улогу у пружању сигурног и безбедноог окружења. Имали смо одличну сарадњу са нашим мултинационалним партенерима и савезницима, косовском полицијом и српским оружаним снагама“, додао је пуковник Макарег.

Наводи се да се америчке трупе у саставу мултинационалне борбене групе Исток ротирају на сваких девет месеци, а ово је њихова 26 ротација од 1999. године.

Подсетимо, данас је на Косову премијер привремених институција у Приштини, Рамуш Харадинај, поднео неопозиву оставку на функцију на крају седнице. Оставку на функцију председника Владе тзв. Косова, дао је након што је позван да да исказ пред Специјалним судом у Хагу, у својству осумњиченог за ратне злочине.

 

Извор: Ало.рс