Србија

ПОТРЕС У ВЛАДИ СРБИЈЕ! Министар напушта Владу Србије због Косова!

Министар за иновације и технолошки развој и председник СНП Ненад Поповић, изјавио је јуче да политичке поруке од западних земаља последњих недеља, јасно говоре да европских интеграција више нема, и да је Бриселски споразум мртав. Његову изјаву оштро је прокоментарисала премијерка Србије Ана Брнабић, а исти став заузеле су и ЛДП и ЛСВ, док су на Поповићеву страну стали Народни слободарски покрет и Српска народна партија.

– У тешким данима који су пред нама, Србија мора још чвршће да се држи свог Устава и Резолуције 1244, да помаже где год, колико год и кад год може свој народ на Косову, да се још више економски и војно консолидује и јача, ослањајући се на своје пријатеље и савезнике Русију и Кину – рекао је између осталог Поповић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијерка Србије казала је да Поповић овакве изјаве може да даје само као председник своје странке, а не у име Владе. – Сваки министар у Влади је дужан да спроводи заједнички договорену политику, а они који то нису у стању су слободни да је напусте – навела је председница владе у изјави за јавност.

Реакције о Поповићевом ставу настављене су и данас, и док га једни бране, други га нападају и позивају на његову смену. Либерално демократска партија и Лига социјалдемократа Војводине изнеле су став о томе да би премијерка требало да смени Поповића, и да би на тај начин показала да, како су рекли, стоји иза свог експозеа. На тај начин, наводи ЛДП, послала би јасну поруку у ком правцу Влада има намеру да настави даље. ЛСВ је Поповића назвала „руским лобистом“ и да је, како су рекли, заступник интереса оних који желе да зауставе европски пут Србије.

Страну Ненада Поповића заузео је Народни слободарски покрет, који се са њим слаже у томе да Бриселски споразум треба одбацити и да би требало затражити учешће Русије у преговорима око решавања косовског питања.

Покрет је оценио и да је то што је премијерка реаговала на Поповићев став, показатељ да, како су рекли, премијерки смета када неко спомене да би се политика државе могла водити и другачије и да та алтернатива подразумева тешњу сарадњу са Русијом. А, замерају јој и то што од ње, како тврде, нису чули осуду оних који заговарају предају Космета и улазак у НАТО, као и то што се противи већем утицају Русије, сем када су у питању енергенти.

Српска народна партија подржава став свог председника Ненада Поповића. Они су, у саопштењу за јавност, оценили да, како су навели, када такви појединци попут Ненада Чанка и Чедомира Јовановића нападају министра Поповића, је то сигуран знак да је све што је рекао тачно и да води исправну патриотску политику у интересу Републике Србије.

– Када ова двојица осведочених сепаратиста, који свој сопствени српски народ сматрају геноцидним, који једва чекају да српске покрајине Косово и Војводина постану независне, који подржавају Мила Ђукановића у прогону нашег народа и наше Цркве у Црној Гори, и који траже да се укине Република Српска, нападају Поповића, они показују да су само продужена рука оних политичких кругова споља и изнутра којима смета његова национална и патриотска политика у којој око кључних државних и националних интереса нема компромиса – наводи се у саопштењу ове партије.

Они сматрају и да је посао Чанка и Јовановића, како су рекли, разбијање Србије и свега српског и да, навели су, то раде већ годинама, а да ће председник СНП Ненад Поповић наставити да износи државничке ставове које подржава већина српског народа.

– Српска народна партија увек је била коректан и лојалан коалициони партнер, јер ми све што радимо, радимо јавно, а не иза леђа. А ако то што бранимо Косово и Устав, и што кажемо да нећемо дати ни метар наше свете земље на Косову, и због тога што никада нећемо прихватити да због европских интеграција будемо геноцидни народ, и што желимо да ојачамо наше односе са пријатељским земљама Русијом и Кином, неко жели да наша партија више не буде део Владе, ми смо на то спремни – кажу из ове партије и додају:

– Нека смене министра Поповића и саопште грађанима да су га сменили јер се залагао за поштовање Устава и Резолуције 1244 по питању Косова. И зато што није био спреман да прекрши заклетву коју је дао на Уставу, као и сви други министри, да је читаво Косово Србија. Ни метар мање.

 

Извор: Телеграф/ Република