Свет Србија

ПРЕД ЈЕДНОМ СРПКИЊОМ БАЦИЋЕ СЕ НА КОЛЕНА! Макрон по доласку у Београд има само једну жељу и то ЛИЧНЕ ПРИРОДЕ!

Званичном Паризу не смета евентуална размена територија или промена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у региону. Није ни на Француској, ни на Немачкој, ни на ЕУ да намећу решење, али ће са своје стране све покушати да дијалог поново започне.

Ово су то истакли у Јелисејској палати пред посету председника Емануела Макрона Београду, од које се очекује да оснажи емоције које постоје између два народа, што ће се нарочито огледати у дочеку на Калемегдану и предвиђеном обраћању двојице државника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они ће, уз откривање обновљеног Споменика захвалности Француској, обићи и споменик браниоцима Београда, а у Јелисеју истичу да је Макрон тим поводом лично затражио да се поклони сенима хероине Милунке Савић.

– Француска инсистира на чврстим пријатељским везама са Србијом и на поштовању изузетне жртве српског народа у Првом светском рату. Истовремено изражавамо жељу за превазилажењем неразумевања из 1999. године – наводе у Јелисејској палати.

Када је реч о Косову, извори из седишта шефа француске државе наглашавају важност тога што је председник Вучић више пута потврдио жељу да се дијалог настави и истичу неразумевање за стопроцентне таксе које је увела Приштина и које – треба да се укину.

У Јелисејској палати истичу и да председник Макрон у Београд долази с поруком да је Србији место у ЕУ и да Француска подржава европске интеграције наше земље. Прецизиран је став да процес проширења и унутрашња реформа ЕУ треба да теку паралелно, што је позиција коју заступа и Берлин. Париз ће истовремено од Европске комисије затражити израду нове стратегије о проширењу која би требало да обухвати реалност европске перспективе и очекивања, с једне стране, и захтевности у конкретном спровођењу реформи, са друге

У Паризу много очекују од ове посете у правцу јачања билатералних односа, истичући истовремено да то није замена за европски пут. Када је реч о односима Србије и Русије, у Паризу наглашавају да у потпуности разумеју постојање ових традиционално јаких веза.

– И Француска настоји да обнови везе с Москвом. Нема разлога да нам то смета. У региону су све присутније и Кина и Турска, али ми не гледамо како то да смањимо, већ како да ојачамо наше присуство – истичу извори у Јелисејској палати.

 

Извор: Ало.рс