Регион

ПРИШТИНА КРИЈЕ ДОКАЗЕ КАКО БИ УБИСТВО ОЛИВЕРА СМЕСТИЛА СРБИМА

Мислимо да имамо име налогодавца и име извршиоца убиства Оливера Ивановића, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да Србија неће прекинути истрагу Ивановићевог убиства све док се не дође до материјалних доказа.

„Ми врло озбиљно радимо и ми мислимо да имамо и име убице и име извршиоца, а Албанци га немају и појма немају. Они спроводе своју политчку истрагу са једином жељом да окриве окриве Србе за нешто а не знају ни сами шта ће“, рекао је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да Милан Радоичић није цвећка, „али да Радоичић са сигурношћу, са свим што је добијено од МУП-а и БИА, ни на који начин није учествовао у ликвидацији Оливера Ивановића“.

„То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина“, додао је Вучић.

Поручио је да ће Србија покушати да дође до материјалних доказа и да изађе у јавност са тим, као и да се истрага у Србији никада неће прекидати, све док се не дође до убица Оливера Ивановића.

Косовско тужилаштво раније је тврдило да је бомбаш из Подујева, Фљорим Ејупи, био плаћен четврт милиона евра да убије Џавита Халитија, бившег шефа обавештајне службе ОВК и једног од најближих сарадника Хашима Тачија. Ејупијев ДНК пронађен на месту са којег је активирана бомба, у чијој је експлозији 2001. године убијено 12 Срба код Подујева.

Тужилаштву у Приштини, како наводи Коха диторе, јавио се сведок који тврди да је био део плана Ибрахима Кељмендија, који је за убиство Тачијевог сарадника, наводно, био спреман да плати 250.000 евра.

Према наводима тог сведока, Ејупи је добио новац да убије Халитија.

Још увек је нејасно због чега је тачно Кељменди желео да убије једног од оснивача ОВК, али се у Приштини спекулише да је контрола новца прикупљеног у фонд „Домовина зове“ главни мотив завере.

Врховни суд Косова је, пре неколико година, у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство 12 и рањавање 43 Срба, који су аутобусом „Ниш експреса“ ишли у Грачаницу, због недостатка доказа.

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификован Ејупијев ДНК. Убрзо након поништавања пресуде, Еулекс је обновио истрагу, тврдећи да је у тај бомбашки напад умешано више особа. Резултати ове истраге, ако их уопште има, никада нису објављени.

Извор: Курир