Србија

Проблем Косова ће једног дана бити решен, питање је како: Вејвода о дијалогу Београда и Приштине!

Директор Европског пројекта и стални истраживач у Институту хуманистичких наука у Бечу Иван Вејвода оценио је да би можда требало да буде постављен специјални преговарач који би свакодневно учествовао у преговорима Београда и Приштине, али да ће на крају лидери постићи договор око решења прихватљивог за обе стране.

– Ми знамо да ће овај проблем једног дана бити решен, питање је како ћемо до решења доћи. Мислим да не постоји ништа што већ није било на столу. Верујем да је веома позитиван пример недавни споразум Северне Македоније и Грчке. У једном моменту лидери су ти који су одлучивали, ма какве разлике биле – рекао је Вејвода у интервјуу за недељник НИН.

Он је додао да се на крају увек нађу лидери “који ће се прво договорити око решења које ће прихватити обе стране, а уз консултације са релевантним домаћим и иностраним актерима, пре свега са Европском унијом”.

Вејвода је рекао да међународна заједница, пре свега Европска унија, треба да помогну и Приштини и Београду у налажењу конкретних решења за постизање договора.

– Међународна заједница, пре свега Европска унија, колоквијално речено, треба мало да држи за руку обе стране које седе за столом како би им помогла у налажењу конкретних решења. Можда треба да буде постављен и специјални преговарач, неко ко ће се баш сваког дана бавити тиме – рекао је Вејвода.

Он је додао да је веома важно да обе стране дођу до договора, а да је, као што се каже у квизу “потребна мала помоћ пријатеља са сугестијама”.

– На пример, кад је реч о статусу Српске православне цркве на Косову, пример Свете Горе може модификован да да неке елементе решења, око имовине српске заједнице, око Газивода…та решења већ постоје на столу, као што је постојало и око међународног позивног телефонског броја за Косово – рекао је Вејвода.

Говорећи о евроинтеграцијама, он је навео да би требало стално да се “освешћује” јавност да Србија у великој мери зависи од ЕУ.

– Не пада нам капа с главе нити умањујемо сопствено достојанство ако признамо да живимо захваљујући томе што привлачимо инвестиције, што нам они отварају радна места. Не живимо од митологије и зато је важно реално суочавање са стварношћу о томе где је Србија данас, зашто се налазимо на зачељу у многим стварима, како бисмо ишли напред – рекао је Вејвода.

Извор: Телеграф

loading...
Loading...