Русија

ПУТИН ЋЕ ДОЖИВОТНО БИТИ ПРЕДСЕДНИК?! Кремљ повукао ПОТЕЗ о којем прича цела Русија!

Путин 2024. мора да сиђе са председничке фотеље како би избегао кршење уставне одредбе која брани више од два мандата заредом. Иако је он претходно искључио промену устава како би остао председник, његови саветници испитују начине који би ефективно продужили његов останак на власти.

– Кремљ разматра промене електоралног система како би се обезбедио доњи дом парламента на изборима 2021, усред пада популарности владајуће Јединствене Русије – тврде извори упознати са припремама, преноси “Москов тајмс”.

Чврст стисак законодавног тела, државне Думе, дао би Путину широк простор за маневрисање.

– То би могло да му омогући да мења улоге како би остао у власти као лидер владајуће партије и премијер са проширеним уставним овлашћењем о трошку председниковања – кажу два извора блиска Кремљу.

Председник Думе Вјачеслав Володин је јуче истакао да Русија мора исправити “недостатак неопходног баланса између рада законодавних и извршних тела”.

– То у најмању руку значи дозвољавање законодавцима да учествују у избору министара владе, а то би захтевало уставне промене – рекао је Володин, додајући да се односи само на мање “циљане” промене.

 

Извор: Ало.рс/ Блиц.рс