Србија

РАСУЛО НА КОСОВУ: Харадинај побио сведоке, сада хоће Тачија да елиминише! ЗАПАД У ПОТПУНОМ ХАОСУ!

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да се косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај својим најновијим потезом не повлачи.

“Он је ово урадио да би збрисао (косовског председника Хашима) Тачија и остале и да се издигне као жртва Суда за тзв. ОВК”, рекао је Дачић за Прву телевизију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ово је један тактички потез Харадинаја, видећемо да ли ће бити оптужен или осуђен”, додао је Дачић.

“Ово је стратешки потез Харадинаја, пошто је знао да ће бити позван да да исказ, то не значи да ће он аутоматски да буде осудјен. Имамо искуства када је Харадинај у питању, да је побио све сведоке и да је због недостатка доказа и сведока на слободи”, рекао је Дачић.

С друге стране, додаје Дачић, Харадинај је оставку искористио за унутрашње политичке разлоге – не да се повуче, него да победи на парламентарним изборима.

Када је реч о обнови дијалога Београда и Приштине, шеф српске дипломатије наводи да је потребно да међународна заједница изврши притисак на Приштину, али наводи и да Запад има различит поглед на косовско питање.

“Брисел чека новог шефа дипломатије, Француска мисли да САД опструирају наставак дијалога, односно да они потпомажу Харадинаја, а САД сматрају да Немачка гура Харадинаја. Свако ту оптужује свакога а наставка дијалога нема јер таксе нису укинуте”, казао је Дачић.

“То је једна пракса да се стално уводе нови једнострани акти уместо бављења кључним питањима нпр стварање Заједнице српских општина”, додао је.

Дачић је нагласио да је видна промена у ставу америчке администрације – “они се сада труде да нађу решење док су раније сматрали да је то решена ствар”.

Шеф српске дипломатије је истакао важност односа Србије са великим силама, додајући да сада имамо боље односе са америчком администрацијом, него раније.

Наводи и да је државно руководство Србије успело да промени став америчке администрације од тога да је “Косово решена ствар” у “потребан наставак дијалога за решење Косова”.

Некада су се, истиче, у САД стафери трећег и четвртог ранга бавили питањем Косова, а данас се, наводи Дачић, саветник за националну безбедност америчког председника труди да додје до трајног решења.

Упитан шта му је поручио нови амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је јуче преузео ту дужност, Дачић каже да је пренео поздраве руског председника и позвао председника Србије да учествује на војној паради 9. маја следеће године.

“Драго ми је што је Боцан-Храченко овде, јер је он велики пријатељ Србије. Разговарали смо у тону да ће се наставити пријатељски односи две земље. Ми настављамо добру сарадњу са Русијом, очекујемо и новог амбасадора САД јер желимо реавитализацију односа са САД”, подувкао је Дачић.

 

Извор: Б92/ Прва