Свет Србија

РЕАГОВАЛИ ЗБОГ ХАОСА НА КОСОВУ: Европска унија једногласна, донесена одлука!

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић каже да су у Бриселу примили к знању одлуку Рамуша Харадиња да напусти функцију.

„У овом тренутку немамо даљи коментар”, изјавила је Коцијанчић за Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Бриселу су на оставку премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја реаговали тек после директног питања Тањуга о могућим импликацијама ове оставке на даљи ток дијалога Београда и Приштине коме поредује ЕУ.

”Примили смо к знају одлуку премијера Рамуша Харадинаја да напусти своју функцију и образложење оставке. У овом тренутку немамо даљи коментар”, изјавила је Коцијанчић.

ЕУ је као главни посредник у дијалогу Београда и Приштине до сада наглашавала да се разговори воде у формату који су потврдиле обе стране што подразумева председнике Александра Вучића и Хашима Тачија као главне преговараче две стране.

ЕУ институције и званичници небројано пута су осудили одлуку привремене косовске владе на челу са Рамушом Харадинајем да уведе таксе на робу из Србије и БиХ што је означано као главна препрека наставку дијалога Београда и Приштине.

Дипломатски извори наводе да је сама шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини више пута је долазила у вербални сукоб са Рамушом Харадинајем због чега су и отказане две заједничке конференције за новинаре приликом посета Храдинаја Бриселу.

 

Извор: Ало.рс