Издвајамо Србија

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА ОПАСНОСТ: На улицу само ако морате, у Србију стиже ТОПЛОТНИ УДАР!

Припремите се за топлотни удар

Топао ваздух са Запада Европе сутра стиже у Србију. Због тога се почетком седмице очекује нагли пораст температуре, на више од 35 степени. Најтоплије биће у уторак када је прогнозирано више од 38 степени.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на велике врућине за понедељак и уторак, 1. и 2. јул – температуре ће тих дана бити између 35 и 38 степени.

У понедељак ће дувати слаб и умерен југоисточни ветар. Најнижа температура од 13 до 20, а највиша од 33 до 37 степени. РХМЗ је издао упозорење на потенцијално опасне појаве.

У престоници ће јутарња температура бити 21 а током дана и до 36 степени. Слично време биће и у осталим градовима. У Новом Саду температура ће се кретати од 18 до 36 стпени, у Крагујевцу до 15 до 36, у Нишу од 16 до 37 а у Приштини од 13 до 34.

Претежно сунчано и веома топло време наставиће се и у уторак. Увече на северу и западу уз локални развој облачности са пљусковима и грмљавином. Ветар ће бити слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура од 16 до 23, а највиша од 34 до 39 степени.

Свежије од среде

И за уторак важи упозорење на опасне појаве. Могућа је локална појава грмљавина са или без падавина.

У среду је могуће пролазно наоблачење са пљусковима, грмљавином и мањим падом температуре. Од четвртка ће у већини места бити претежно сунчано, послеподне уз развој облачности. Краткотрајни пљускови с грмљавином очекују се углавном у брдско-планинским пределима.

Стручњаци саветују да у екстремним приликама треба расхладити просторије, избегавати физичке активности, узимати више течности, избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Још неколико топлијих периода

Претходно је светска метеоролошка организација саопштила је да је 2019. година на путу да буде најтоплија година, док би период од 2015. до 2019. године био проглашен за најтоплији петогодишњи период.

Топлотни талас који је погодио Европу је “апсолутно доследан” екстремима који су повезани са утицајем емисије гасова у условима “стаклене баште”, наводи Светска метеоролошка организација.

Професор на Институту за метеорологију Физичког факултета у Београду Владимир Ђурђевић рекао је да ће ово лето бити топлије него што је било претходних година и да нас, према његовим информацијама, очекују још два или три топлија периода у наредним месецима.

Извор: РТС/srbijadanas.com