Србија

РУСИ ОПЕТ ПРАВЕ ДЕЧЈИ ВОЈНИ КАМП: Паравојни скуп на Златибору прошле године забрањен, а ове НИКО НЕ РЕАГУЈЕ!

Фото: јутјуб

Такозвани омладинско-патриотски камп, за децу и младе од 14 до 24 године, који је МУП забранио прошле године, а који организују појединци из Србије у сарадњи са руском десничарском организацијом „ЕНОТ Цорп“, ове године се несметано одржава на Златибору.

Камп је пре годину дана изазвао велику пажњу јавности пошто су осванули снимци на којима малолетници у војним униформама уче да рукују хладним оружјем и репликама аутоматског оружја и бомби, после чега је уследила забрана због „могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Камп, као и прошле године, организује Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије (УОСYУ) у сарадњи са руском десничарском организацијом „ЕНОТ Цорп“ која је слична окупљања имала и у Русији. На Фејсбук страници УОСYУ појавиле су се фотографије и клипови потписани са „Златибор 2019“, а на којима се види како дечаци и девојчице, између осталог, вежбају у маскираним униформама.

На тим сликама и снимцима не види се оружје нити реплике оружја, због којих је камп прошле године био забрањен. На клиповима се, међутим, чује како се један од инструктора са руским војним обележјима учесницима обраћа на руском језику. Прошле године је председник Александар Вучић овај камп назвао „паравојним“, док је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио да је полиција затворила камп због „могуће злоупотребе деце и узнемиравања јавности“.

У општини Чајетина тврде да се ради о „спортско-рекреативно-едукативном кампу“ за младе под именом „Златибор 2019“ који је почео 18. јула и трајаће до недеље, 28. јула. Ако је то истина, камп би морао да има сертификат и дозволу Министарства просвете, али су нам у Министарству рекли да они нису дали дозволу. У општини Чајетина не објашњавају ни како се у спорт и рекреацију уклапају војне маскирне униформе.

Они тврде да организатор кампа ове године није удружење него појединац. Ради се, наводно, о Жељку Вукелићу, председнику удружења УОСYУ, који на својој Фејсбук страници објављује фотографије и снимке са овогодишњег кампа. Занимљиво да се међу људима који се у униформи са руским војним обележјем обраћа учесницима скупа налази Алексеј Чумаков – мајор руске војске, који се са Вукелићем и пријатељ на Фејсбуку.

У општини тврде да камп није исти као прошлогодишњи.

– Тридесетак младих овде ће имати могућност да науче како да се оријентишу у природи, како да направе природно склоништа, као и да савладају основне вештине радио-аматерства, прве помоћи у природи, јахање коња, противпожарне заштите, као и основе ронилаштва – наведено је на интернет страници Чајетине.

Пошто је реч о, како тврде у општини, едукативном кампу за децу и младе, тај скуп би требало да буде сертификован од стране Министарства просвете. Међутим, нико у овом министарству, па ни сам министар Младен Шарчевић, нису упознати са садржином кампа.

– Не подржавамо такве активности. Нису ни тражили сагласност. То је група грађана. Надам се да ће МУП опет реаговати – рекао је за „Блиц“ Шарчевић.

У МУП-у, пак, истичу да помно прате камп на Златибору.

– У вези са наведеним јавним окупљањем полицијски службеници предузимају све неопходне мере и радње на праћењу наведене активности, а деца током овогодишњег кампа нису користила реплике оружја – наглашавају у МУП-у.

Када је прошле године затворен камп на Златибору, члан руске десничарске организације „ЕНОТ Цорп“ Валериј Шамбаров рекао је медијима да ће убудуће применити „другачије технике“ и да ће следећи кампови бити организовани „без публицитета“.

Чланови ЕНОТ ухапшени у Русији

Неколико чланова руске десничарске организације „ЕНОТ Цорп“, која је је била један од организатора прошлогодишњег кампа на Златибору, ухапшени су 7. новембра прошле године у граду Рхазању у Русији, како је јавила руска државна агенција ТАСС. Ухапшени чланови ове организације, према писању агенције ТАСС, терете се за извршење кривичног дела које се односи на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижавање људског достојанства“ и на „укључивање малолетника у извршење кривичног дела“.

Стаматовић: Колико знам, нема униформи

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић на чијој територији се одржава спорни камп за децу, није био много речит за „Блиц“.

– То је спортско-рекреативни камп без униформи, колико знам – рекао је Стаматовић.

Забрењена војна обука деце

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић истиче за „Блиц“ да је забрањено увођење деце у било какве видове војне обуке.

– Војни вид обуке у Србији може да држи једино војска. Апсолутно је забрањено да деца вежбају у војној униформи, а поготово да ту обуку спроводе странци. Ако се ради о спортско-рекреативно-едукативном кампу за децу, онда би морао да буде сертификован од Министарства просвете, које на тај начин потврђује да је садржај кампа примерен деци. Родитељи морају да знају где шаљу своју децу – истиче Драгишић.

Извор: Блиц