Регион Србија

САТИМА СИЛОВАЛИ СРПСКУ ДЕВОЈЧИЦУ! Алијини КОЉАЧИ нису имали милости: Сада су ОСУЂЕНИ, а Србе ће ово највише РАЗБЕСНЕТИ

Бивши припадници тзв. Армије БиХ Самир Кешмер и Мирсад Мензиловић осуђени су на по шест година затворске казне због силовања малолетне Српкиње.

Другостепено Веће Суда БиХ прогласило их је кривим за то што су се, заједно са Елвиром Муминовићем који је у бекству, на најсвирепији начин иживљавали над шеснаестогодишњом девојчицом у згради ГП Босна, у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сведочењима жртве и бројних сведока, Суд је утврдио да су прекршена сва права ратовања и да је над малолетницом извршен ратни злочин.

– Кршећи правила међународног хуманитарног права за време рата и оружаних сукоба, употребом силе и претњом за живот и тело присилили другу особу на сексуални однос силовање, чиме су починили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и члана 142, став 1 у вези са чланом 22 кривичног закона СФРСЈ – истакао је Мирко Божовић, председник Апелационог већа Суда БиХ.

Да су се тројица припадника Армије БиХ неколико сати иживљавали над девојчицом, физички и сексуално је злостављали и вређали на националној основи – о томе су и у поновљеном поступку говорили бројни сведоци и вештаци. Да се злочин десио постоје и материјални докази у Центру Службе безбедности Сарајево, као и сведочење лекара из Војне болнице који је малолетну „А“ прегледао у мају 1993. године и утврдио стравичне повреде. Кешмер и Мензиловић бранили су се са слободе. На слободи чекаће и позив за служење затворске казне, пише АТВ.

Оног момента када добију писани отправак пресуде, тек тада је и фактички и знак да би требали да добију позив од надлежног, општинског Суда са подручја где станују за издржавање казне. То је у неком наредном периоду за месец или два – рекао је Русмир Каркин, адвокат Мирсада Мензиловића.

У првостепеном поступак, прошле године, Кешмер и Мензиловић осуђени су на по пет година затвора, а првооптужени Елвир Муминовић осуђен је на шест година.

После изрицања првостепене пресуде Елвир Муминовић налази се у бекству. Према законима БиХ не може се судити у одсуству, па се за изрицање другостепене пресуде чека његово хапшење.

Муминовић се налази на потерници и његов предмет, због бекства, води се раздвојено. Апелационо веће Суда БиХ донело је одлуку да су Самир Кешмер и Мирсад Мензиловић дужни да у року од 30 дана, од објаве пресуде, исплате 30 хиљада марака оштећеној „А“ за нанесену душевну и физичку бол, у Сарајеву 1993. године.

 

Извор: ATV/ Ало.рс/ Б92