Србија

СКАНДАЛ У ПРИШТИНИ! На Косово дошла висока представница из Финске, Харадинај узео реч, а онда је добио БРУТАЛАН ОДГОВОР!

Фото: Јутјуб

Поводом преузимања шестомесечног председавања ЕУ од Румуније, Финска је у Приштини представила приоритете свог вођења Уније, међу којима су и унапређење безбедности и једнакости грађана.

„Имамо четири главна приоритета за ово председавање: јацање заједницких вредности и владавине права, јацање конкурентности и социјалне инклузије у ЕУ, јацање позиције ЕУ као глобалног лидера у акцијама око климатских промена и свеобухватна заштита безбедности грађана“, поручила је амбасадорка Финске у Приштини Пија Сјернвал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је синоћ пренео РТК2, она је на пријему који је поводом почетка финског председавања организован у Приштини, рекла да је Хелсинки посвећен унапређењу једнакости, јер, како је упозорила, неједнакости изазивају значајан губитак људских и економских потенцијала у ЕУ, Финској и на Косову.

„Политика проширења је стратешко инвестирање у мир, стабилност и развој у Европи. Подржавамо европску перспективу земаља западног Балкана када се критеријуми испуне“, казала је Сјернвал.

Пријему поводом обележавања почетка финског председавања Саветом ЕУ присуствовао је и премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај, који је затражио представљање агенде за либерализацију визног режима ЕУ са Косовом.

Шефица канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова је истакла да је јачање владавине права приоритет Европске уније на Косову.

„Хајде да прицамо о нашим приоритетима на Косову. Ово су такође и приоритети финског председавања ЕУ. Као и Финска, тако и ЕУ на Косову међу своје кључне приоритете поставља владавину права, конкуренцију, социјалну инклузију, животну средину и европске вредности“, рекла је Апостолова.

Извор: Ало/ Tanjug; D.K.