Православље

СЛАВИМО СВЕТОГ СИСОЈА! За срећу и просперитет једну ствар данас МОРАТЕ ОБАВЕЗНО УРАДИТИ!

Већина обичаја који се и данас поштују у Србији у вези је са децом. Многе мајке практикују да посте 7 дана пред овај празник да би се причестиле, а овај „седмодневни пост“ је неписано правило којег се почиње придржавати све већи број мајки. Верује се да ће тако њихови малишани бити здрави и да ће их у животу пратити срећа.

Ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити децу да истрче напоље и добро покисну! У неким крајевима наше земље и до данас је сачувано веровање да је то вода коју Свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти.

Loading...

Старији кажу да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају децу. Због тога се верује да данас деца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони беже и крију се.

Народ каже да ће све што роди на овај дан бити срећно и дуговечно.

Ко је био свети Сисоје?

Преподобни Сисоје Велики био је родом из Мисира у данашњем Египату и ученик Светог Антонија.

Тешким трудовима над самим собом толико је укротио себе, да је би кротак и незлобив као јагње. Зато му је Бог дао велику благодат, да исцељује болеснике, изгони нечисте духове, и мртве васкрсава.

Још заживота се прочуо као исцелитељ и чудотворац, па су многи долазили код њега по савет и лек. Шесдесет година је Сисоје живео у пустињи.

 

Извор: Ало.рс

Loading...
loading...
loading...