Православље

СЛАВИМО СВЕТОГ СИСОЈА! За срећу и просперитет једну ствар данас МОРАТЕ ОБАВЕЗНО УРАДИТИ!

Већина обичаја који се и данас поштују у Србији у вези је са децом. Многе мајке практикују да посте 7 дана пред овај празник да би се причестиле, а овај „седмодневни пост“ је неписано правило којег се почиње придржавати све већи број мајки. Верује се да ће тако њихови малишани бити здрави и да ће их у животу пратити срећа.

Ако на данашњи дан пада киша, обавезно треба пустити децу да истрче напоље и добро покисну! У неким крајевима наше земље и до данас је сачувано веровање да је то вода коју Свети Сисоје са неба шаље на њих и да ће тако најбоље и најздравије порасти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Старији кажу да је Свети Сисоје највећи прогнитељ свих ђавола који нападају децу. Због тога се верује да данас деца могу остати напољу и ноћу, јер сви демони беже и крију се.

Народ каже да ће све што роди на овај дан бити срећно и дуговечно.

Ко је био свети Сисоје?

Преподобни Сисоје Велики био је родом из Мисира у данашњем Египату и ученик Светог Антонија.

Тешким трудовима над самим собом толико је укротио себе, да је би кротак и незлобив као јагње. Зато му је Бог дао велику благодат, да исцељује болеснике, изгони нечисте духове, и мртве васкрсава.

Још заживота се прочуо као исцелитељ и чудотворац, па су многи долазили код њега по савет и лек. Шесдесет година је Сисоје живео у пустињи.

 

Извор: Ало.рс