Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ ФРАНЦУЗА: Макрон није хтео да се замера Вучићу јер су у Бриселу уверени ДА ЋЕ ИМ ПРЕДАТИ КОСОВО

loading...

Као највећа и веома утицајна земља региона, Србија је „адут“ за регионални утицај Француске ….изјавио је у интервјуу ФоНету новинар ТВ канала Франс 24 Лоран Руј, који ипак сумња у остварење намере Емануела Макрона да се проблем Косова реши за неколико месеци, јер „има утисак да такву брзину не желе ни српско, ни косовско руководство“.

Он је у серијалу Квака 23 новинарки Даници Вученић рекао да „Макрон види Србију као улазна врата за утицај на Западном Балкану и као стратешки важну земљу“. Србија је „објективно највећа у региону, са политичким утицајем, мада не увек позитивним, на Косову, у Босни и Херцеговини, па и у Црној Гори“, приметио је Руј, који 17 година живи у Београду. Он истиче да је ипак адут имати Србију као партнера у региону, али је уверен да за француског председника посета Београду представља, пре свега, „учвршћивање француског утицаја, а мање европског“.

„Вучић је допустио Макрону да ‘забоде заставу’ Француске на територију Србије, као што је то претходно допустио и Путину, са нешто другачијим мизансценом“, рекао је Руј. Како је оценио, „сам свечани дочек, препун симболике, говор код споменика, гарда, тепих…био је унапред утврђен договор“. Иако то није била кључна ствар посете, Руј мисли да је то за Француску било важно и да би се „заборавио гаф из новембра прошле године у Паризу, приликом обележавања примирја у Првом светском рату“.

Према његовом ставу, начин на који је дочекан француски председник био је у функцији и Вучићеве унутрашње употребе, али истовремено и самог Макрона, који жели да покаже и да је лидер Европске уније (ЕУ). Долази у земљу у којој постоје проблеми, а он треба да буде тај који ће проблеме да реши, објаснио је Руј, али је предочио да Макрон мора да уради много више од посете Србији да би „постао лидер ЕУ, ако је то уопште могуће“. Како је напоменуо, ЕУ има проблема и мимо Балкана и „утицај у региону може да буде само један од елемената те његове личне агенде, али свакако не може бити једини“.

Сем економских и билатераланих уговора, рекао је Руј, веома важна тачка догађаја било је Косово, у контексту иницијативе Француске и Немачке да се ствари по том питању покрену. Упитан о „политичком капацитету“ Макрона да утиче на решавање косовског проблема, он је узвратио да је у игри више фактора и да је један од њих управо договор Немачке и Француске.

Руј предвиђа да тај договор „неће бити лак, јер имају различите погледе на исход договора Косова и Србије, а ту је и Брисел који мора да буде укључен, иако ЕУ нема неки посебан став у вези са тим решењем“. Он није сигуран на чему се конкретно базира Макронова процена о решењу у наредних неколико месеци и „сумња да је таква брзина решења могућа“. Сматра да „ни српском, ни косовском руководству, није у интересу да се цела ствар оконча тако брзо“.

Његово је мишљење да ни Француска, ни ЕУ, „немају до краја изграђену претпоставку о природи власти у Србији у вези са проблемом Косова“. „Претходна администрација у Србији, на челу са Борисом Тадићем, желела је да покрене решавање проблема“, подсетио је Руј, „али су околности биле такве да није имала алатке да то спроведе у дело“.

Данас је „ситуација другачија и српско и косовско руководство би то могли да реше“, али Руј „није сигуран да желе“ и мисли и да „тога у потпуности нису свесни ни Французи, ни Европљани, па ни сам Макрон“. Он напомиње да је у Србији идеја о разграничењу „и даље жива“ и тврди да ни „Французи нису од те идеје одустали“, што представља „огромну разлику у односу на ставове Немачке, која не жели ни да чује такву замисао“.

Зато је битно да се ове две земље претходно договоре, понавља Руј, који мисли да ће бити веома тешко да „Макрон у том погледу усклади ставове са Ангелом Меркел“ Осврћући се на процене да би Француска, у будућем процесу договарања Београда и Приштине, „под контролом држала Србију, а САД Приштину“, он је нагласио да то није ново.

Руј тврди да се о томе говори од тренутка када су Вучић и Хашим Тачи изашли у јавност са идејом разграничења, али да су се у међувремену десиле таксе, па је све стало.

Према његовој процени, сада је питање и када ће преговори бити настављени, имајући у виду да би могли да се догоде избори на Косову, па и у Србији редовни следеће године.

За Руја је „мало чудно“ то што је Макрон у Београду избегао да говори о владавини права и унутрашњим приликама у Србији, јер у блиској прошлости, приликом посета или на међународним форумима, није крио своје ставове о појединим земљама.

Он нагађа да Макрон „жели да има утицај на решевање косовског проблема и да и из тог разлога не жели да се замера Вучићу“. На другој страни, Руј мисли да „Вучића у Бриселу виде као човека који може да реши Косово и зато мање пажње поклањају унутрашњим проблемима Србије, који су слични као и у Мађарској Виктора Орбана, само што се над Србијом мало више жмури“.

„Циљ је био да све прође јако добро и мало је тешко, када идете код неког у посету, ко вас тако лепо угости, рећи – извини тањири ти нису били чисти“, оценио је Руј. Говорећи о опозицији у Србији и замеркама да јој није било омогућено да изложи своје ставове француском председнику, Руј сматра да то није „у потпуности тачно, јер је уприличен састанак опозиције и дипломатског саветника Емануела Макрона“. Он не верује да је писмо опозиције упућено Макрону на енглеском увреда за председника Француске и мисли да језик којим је писмо писано није имао никаквог ефекта на одлуку шефа француске државе да се не види са представницима опозиције.

„Уколико је Ђилас уопште слао писмо, то само значи да претходно није добио позив за састанак, и та чињеница је значајна“, нагласио је Руј. „Очигледно је такав био договор две земље“, рекао је Руј и протумачио да Макрон зато није желео да се састане са опозицијом. Коментаришући Макронову поруку о утицају „неких других сила“ на Западном Балкану, мимо ЕУ, он је претпоствио да је председник Француске, пре свега, мислио на Кину. Како је објаснио, Кина жели да инвестира у регион и најављује велику цифру од 12 милијарди, а такве суме „љуљају дипломатску равнотежу“. Говорећи о евентуалном пребацивању фокуса Србије са Русије на Француску, Руј је подсетио да је ЕУ највећи партнер Србије и да би у том погледу „требало консултовати статистику која је јасна“.

Он је, међутим, рекао и да се у погледу Русије „треба вратити на реал политику, јер санкције које је ЕУ увела Русији, упркос њеној често негативној међународној улози, не могу вечно да трају“. На то указује и руски повратак у Савет Европе, али и „Макроново благо отварање врата према Москви“, закључио је Руј.

 

Извор: Фонет

Loading...
loading...
loading...