Србија

СПРЕМА СЕ ПУЧ У СПЦ?! ЗАВЕРЕНИЧКА ГРУПА ВЛАДИКА ХОЋЕ ДА СВРГНЕ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА, у све умешани СТРАНИ ЦЕНТРИ МОЋИ!

Фото: Јутјуб

Група владика, који су под покровитељством странаца, покушаће на јесен да свргне патријарха српског Иринеја са трона СЦП „јер је почео да смета и квари њихове планове“!

Ово су информације извора који је уверен да ће јесење заседање Светог архијерејског сабора бити најбурније досад и да ће одређени број владика, који је груписан у такозвану јужну струју, на њему поступати по директиви Цариграда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Јужна струја унутар СПЦ има веома блиске односе са васељенским патријархом Вартоломејем. Видели смо и недавну изјаву НАТО генерала Хоџиса, који се директно умешао у унутрашње односе међу православним црквама, а то све указује на геополитичку позадину притиска на СПЦ. Пошто НАТО не одустаје од намере да управља Српском православном црквом, чему се патријарх Иринеј оштро супротставио и поводом раскола у Украјини и поводом непристајања уз НАТО патријарха Вартоломеја цариградског, гнев се обрушио на њега. Покушај свргавања би ишао тако што би се извршио огроман притисак на патријарха, након чега би га наговорили да сам каже да се повлачи јер није доброг здравља“, каже извор листа Ало.

Информације извора нису изненађујуће за верског аналитичара Жељака Ињца.

Избор патријарха Иринеја био је компромисно решење у сукобу кланова у СПЦ. Његов главни адут за избор био је број година. Сви су рачунали да неће дуго бити патријарх и да ће им се врло брзо указати прилика за поновно одмеравање снага унутар СПЦ у вези с избором новог поглавара. Међутим, што каже народна изрека: ‘Човек снује, Бог одређује’, хвала Богу, патријарх је поживео и здрав је и разборит, те не планира ускоро умирати“, коментарише Ињац на почетку.

Аналитичар наглашава да Иринеј заједно са Светим синодом заправо само поштује каноне Цркве, те не дозвољава уплив странаца и НАТО лобиста у СПЦ, а то, уверен је, може скупо да га кошта.

„Подршка коју даје Руској цркви је на линији поштовања канона и устројства Цркве које је цариградски патријарх Вартоломеј очигледно прекршио, чиме је учињен преседан с несагледивим последицама за православље уопште. А један од тих владика из јужне струје се иначе у последње време јавно експонирао као цариградско НАТО лобиста, особа која оспорава канонску аутокефалност СПЦ и даје подршку нехришћанској теорији еволуције. Он заједно с неким неозбиљним или можда чак и застрашеним владикама и њиховим менторима с Цетиња и Требиња, у суштини жели превласт у СПЦ и свргнуће патријарха Иринеја који им у томе смета својим разумним и умереним држањем“, навео је.

На крају пролећног заседања Сабора СПЦ наговештено је да ће ове године архијереји сигурно сабрати и на јесен, те да ће се тада позабавити углавном кадровским решењима.

 

Извор: Ало.рс