Србија

СРБИЈО, СПРЕМИ СЕ ЗА ЈАК ОЛУЈНИ УДАР! РХМЗ упозорава на непогоде ОПАСНЕ ПО ЖИВОТ! У овим деловима земље ће бити најгоре

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас на краткотрајне временске непогоде и високе температуре за подручје Србије до понедељка, 8. јула. Данас се у северним, западним и централним крајевима очекује локална појава краткотрајних временских непогода са обилнијим пљусковима, грмљавином, појавом града и јаким ветром.

На сајту РХМЗ објављен је наранџасти метео-аларм за подручје целе Србије. Наранџасти метео-аларм означава прогнозиране опасне временске прилике које могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. На истоку и југу веома топло са максималном температуром у већини места око 35 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Београду и Војводини ујутру и пре подне током другог дана викенда мало до умерено облачно и углавном суво време. Тек понегде могућа је краткотрајна киша или пљусак. Даље током дана променљиво облачно и топло. Касније послеподне и у првом делу вечери дестабилизација атмосфере уз локалне пљускове и грмљавину. Биће услова и за појаву локалних временских непогода са олујним ветром, обилним падавинама и појавом града. Ветар слаб до умерен западни и северозападни.

Минималне температуре: од 20 до 22, максималне од 30 до 34 степени, наводи Војводина метео.

БЕЗ ПАКЛЕНИХ ВРУЋИНА

Наредних дана, температура ће бити нижа, у појединим крајевима, за десетак степени. Како наводи метеоролог Ђорђе Ђурић наредних седам дана очекује нас освежење, а температура тада неће прелазити 30 подељак.

– На северозападу земље очекују се пљускови током послеподнева, који ће се проширити током ноћи и на остале пределе – каже Ђорђе Ђурић. – На југу и југоистоку остаће суво. У ноћи између понедељка и уторка уследиће ново наоблачење са кишом, понегде са могућом грмљавином и краћим временским непогодама.

Значи, наредних седам дана неће бити ових паклених врућина. Што потврђују и температуре на порталу. Највиша дневна температура у среду у Београду биће само 23 степена. Још данас се очекује температура виша од 30 степени, а потом следи нешто нижа температура.

Примера ради, у Нишу ће у среду, 10. јула бити највиша дневна температура 20 степени, уз пљускове и грмљавину. Услова за грнмљавину и непогоде, биће, осим у среду, и наредне недеље, 14. јула. У Новом Саду услова за грмљавину и непогоде биће данас, када се у том граду очекује максимална 32 степена. наредних недељу дана, смењиваће се сунце и облаци, с температуром око 25 подеока.

Наредних дана, као и у остатку земље, ипак температура виша од 20 степени.

ВОДОСТАЈИ РЕКА

Када су у питању водостаји река, Дунав је у опадању са тенденцијом мањег опадања и стагнације наредна четири дана. Водостај Тисе је у мањем опадању и стагнацији са тенденцијом мањег опадања и стагнације наредна три дана, као и водостај Саве. Водостај Велике Мораве је у стагнацији са тенденцијом мањег опадања и стагнације наредна два дана.

 

Извор: Телеграф.рс/ Ало.рс