Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО СВЕТОГ АПОСТОЛА ЈУДУ: Изговорите ове речи и БОЖАНСТВЕНИ ЈУДА ће вам помоћи

Идолски поклоници су ухватили светог апостола Јуду и дуго га мучили, након чега су га разапели на крст и изрешетали стрелама

Српска православна црква и верници сутра славе светог апостола Јуду, једног од дванаесторице апостола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети апостол Јуда био је један од дванаесторице апостола, из племена Давидова и Соломонова. Родитељи су му били Саломија и Јосиф, касније обручник Пречисте Дјеве Марије. Он није онај Јуда који је издао Исуса, а познат је и као Левије и као Тадеј.

Поред Исуса, имао је три брата од којих је најзнаменитији био Јаков и то због тога што је једини од њих четворице добровољно дао део наслеђеног имања Исусу. Јаков је касније назван братом божјим, а Јуда је себе називао братом Јаковљевим, јер је због својих ранијих грехова – невера, завист и небратољубље, мислио да није достојан да буде назван братом божјим.

Свети апостол Јуда имао је велику ревност за Господа Христа и горео је од жеље да сав свет спозна Христа и да верује у њега да би добио спасење.

По вазнесењу Господа Исуса Христа на небо, свети апостол Јуда кренуо је у свет да проповеда јеванђеља. По сведочанству црквеног историчара Никифора – божанствени Јуда, не Искариотски, него други, који се двојако називаше Тадеј и Левије, син Јосифов а брат Јакова, збаченог са крова јерусалимског храма, проповедао је јеванђеље и ширио хришћанство с почетка у Јудеји, Галилеји, Самарији, Идумеји, затим у Арабији, Сирији и Месопотамији, најзад дошао у град Едесу, који је припадао цару Авгару, где је пре њега проповедао јеванђеље други Тадеј, један од седамдесеторице апостола. Ту апостол Јуда доврши и допуни оно што не беше довршено тим Тадејем.

Постоје мишљења да је свети апостол Јуда проповедао хришћанство и у Персији.

Многе напоре, патње и труде поднео је свети апостол Јуда, проповедајући јеванђеље по разним земљама, обраћајући народе вери у Христа и изводећи их на пут спасења. У таквим крстоносним подвизима стиже он и до Араратске покрајине. Ту он одврати мноштво људи од идолопоклонства и приведе их Господу Христу.

Тиме је свети апостол изазвао против себе идолске поклонике. Они су га ухватили и дуго мучили разним мукама. Онда су га разапели на крст и изрешетали стрелама. Тако је завршио свој подвиг свети апостол Јуда.

Да вам помогне светитељ који је познавао Христа и својим очима гледао његова чуда, данас изговорите ове речи: Видећи те као Христовог рођака, о Јудо, и као храброг мученика, свештено те хвалимо, јер си обмане демонске разорио и веру сачувао: Зато данас свесвету успомену твоју празнујемо и опроштај грехова твојим молитвама задобијамо.

 

Извор: Телеграф.рс