Свет

СВЕ О НОВОЈ ПРЕДСЕДНИЦИ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Има седморо деце, студирала под лажним именом!

Фото: јутјуб

Нова председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, прва жена на тој позицији, има 60 година и долази из редова немачке конзервативне Хришћанско демократске уније (ЦДУ).

У политичким водама је од 1990. године, а немачки медији је описују као блиску и „увек верну“ канцеларки Ангели Меркел. Фон дер Лејен је рођена у Бриселу. Отац јој је својевремено био премијер Доње Саксоније, а Урсула фон дер Лејен 2003. године постаје министарка за социјална питања те немачке савезне државе. У председништво ЦДУ улази 2004. године, а 2010. године постаје заменица председнице партије Ангеле Меркел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Урсула фон дер Лејен је важила и за наследницу Ангеле Меркел на челу ЦДУ, а пре изненадног уласка у трку за место председнице Европске комисије и за наследницу генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

У кабинету Ангеле Меркел Усула фон дер Лејен се налази од 2005 године и то прво као федерална министарка за породицу, затим за рад и социјална питања, а 2013. године долази на место министра одбране Немачке и постаје прва жена на тој функцији.

У кабинету Ангеле Меркел Усула фон дер Лејен се налази од 2005 године и то прво као федерална министарка за породицу, затим за рад и социјална питања, а 2013. године долази на место министра одбране Немачке и постаје прва жена на тој функцији.

Од 1977. до 1980. студирала је економију на угледној Лондон Сцхоол оф Ецономицс. У Лондону је, због страха од терориста Фракције Црвене Армије (РАФ), који су у то време претили немачким политичарима и члановима њихових породица, студирала под лажним именом Росе Ладсон.

Након повратка у Немачку студирала је медицину, а докторирала је и специјализирала гинекологију.

Године 2015. су се појавиле оптужбе да је Фон дер Лејен преписала већи део свог доктората, али је истрага спроведена на Универзитету у Хановеру утврдила да докторат има грешака“, али да она може да задржи докторску титулу.

Аналитичари је због доброг познавања сва три главна европска језика и искуства у НАТО сматрају подобном за место челнице Европске комисије.

Ипак, овој мајци седморо деце највише замерају да се није исказала као министарка одбране, већ је ефекат њеног министровања управо супротан, пише Политико (Политицо).

– Фон дер Лејенова је наша најслабија министарка. Али, то је изгледа довољно да постане председница ЕК – написао је бивши председник Европског парламента Мартин Шулц на свом профилу на Твитеру у уторак, констатујући и да је то „победа Орбана и екипе“, који су зауставили номинацију Франса Тимерманса, јер се он „залаже за владавину права“.

– Стање Бундесвера (немачких оружаних снага) је катастрофално. Читав одбрамбени капацитет Савезне Републике пати, што је потпуно неодговорно – био је оштар Руперт Шолц, бивши министар одбране под канцеларом Хелмутом Колом.

– Добро је за војску што она одлази. Године у којима је она била министарка биле су заиста тешке за оружане снаге – рекао је неименовани заступник ЦДУ-а за Фајненшел тајмс.

У Берлину јој, пише овај лист, страначке колеге не верују, опозиција је напада, медији су пуни негативних насловница о њој, а ни генерали је не воле.

Алармантно стање оружаних снага највеће и најбогатије државе ЕУ није једино што се ставља Вон дер Лејеновој на терет. Против њеног министарства води се истрага Парламентарног повереништва у вези са могућим недозвољеним давањем уговора спољним консултантима.

Наиме, сумња се да је Министарство заобишло правила о јавној набавци и да је дало компанијама као што су „Акцентур“ и „Мек Кинси“ уговоре вредне милионе евра. Кључни сведоци су последњих дана потврдили сумње у системску корупцију у Министарству.

Али, Фон дер Лејенова се, упркос свом клубу критичара и упркос читавом низу оптужби, може похвалити врло моћним пријатељима. Осим саме немачке канцеларке Ангеле Меркел, ту је и бивши министар финансија и тренутни председник немачког Парламента Волфганг Шојбле, са којим се састајала једном седмично за доручком, све док Шојбле није дошао на чело Бундестага. А Меркелова ју је заштитила од оптужби и подржала је њену номинацију за председницу ЕК, као награду за њену оданост.

Иначе, она је и редован гост Самита у Давосу, члан је управног одбора Светског економског форума и чланица је тајновите групе Билдерберг.

Извор: srbijadanas.com